A gyerekjátékok tisztításának trükkjei, melyeket minden szülőnek ismernie kell

A gyerekjátékok tisztántartása és megfelelő higiéniája alapvető fontosságú a gyermekek egészségének megőrzése érdekében. Mivel a gyerkőcök gyakran érintkeznek a játékokkal, ezért fontos odafigyelni a megfelelő tisztítási és fertőtlenítési módszerekre. Ezzel biztonságban tudhatjuk gyermekeinket és csökkenthetjük a betegségek kialakulásának kockázatát.

Nem könnyű azonban a különböző felületek tökéletes tisztántartása, hiszen egyes anyagok a vegyszerek hatására eldeformálódhatnak, sérülhetnek. Ezért különösen fontos, hogy tudjuk, hogyan tisztítsuk a fa, műanyag, fém, pamut és egyéb anyagból készült eszközöket.

Különböző anyagok tisztítása

Az evőeszközök és edények tisztán tartása mindannyiunk számára fontos, azonban a csecsemők és apróbb gyermekek esetében, a fejletlen immunrendszer miatt, még jobban oda kell figyelnünk a megfelelő higiéniára. A kézi mosogatás hagyományos módon, mosószeres vízzel segít a szennyeződéseket eltávolítani. A makacsabb, leragadt szennyeződések vagy erős zsírfoltok az edényekről forró vizes áztatással, ecet vagy szódabikarbóna segítségével a baktériumokat is eltávolíthatjuk.

A plüss játékok minden gyerekszobában megtalálhatóak. Könnyen porolódnak és felszedhetik a levegőben szálló polleneket is, ezért az allergiára hajlamos gyermekeknek nem is ajánlott. A plüss állatkák és egyéb formák tisztítása több módon történhet. A legtöbb plüss játékot mosógépben lehet mosni. Használjunk enyhe mosószert, és válasszuk ki a megfelelő hőmérsékletet a mosáshoz. Amennyiben a plüss játék nem mosható gépben, tisztítsuk meg kézzel. Ehhez langyos szappanos vízzel és egy puha kefével vagy ronggyal töröljük át alaposan. Mindig alaposan szárítsuk meg a plüss játékokat, miután kitisztítottuk. Hagyjuk valamennyit teljesen kiszáradni, mielőtt visszaadjuk a gyereknek.

A műanyag játékok könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők, de mindig kövessük a gyártó utasításait, főként, ha erősebb vegyszert használunk. A meleg, szappanos víz ronggyal és kefével általában megfelelő eredményt nyújt, de ha még ennél is erősebb fertőtlenítésre van szükségünk, akkor klórmentes vagy ecetes, környezetbarát és bababarát anyagot használjunk.

A fából készült építőkockák és egyéb játékok tisztán tartásához szintén a nedves rongy megfelelő lehet. Ügyeljünk arra, ha mégis folyóvízzel kellene lemosnunk ezeket, hogy hosszú ideig ne legyenek a vízben, mert megszívják magukat és károsodnak. A teljes kiszáradás lehetőleg szabad levegőn történjen. 

Karbantartás fontossága

Amellett, hogy ügyelünk a játékok tisztaságára, sose felejtsük el időközönként ellenőrizni állapotukat. A törött műanyag darabok gyorsan, fájdalmas sérüléseket okozhatnak a gyerekeknek. A fából készült elemek pedig sokszor kiszálkásodnak a lekopott lakk vagy festék alatt, emiatt szintén megsérülhet a kis gyerkőc.

A játékok zárt tárolásával is sokat tehetünk azért, hogy kevésbé koszolódjanak el. A zárható tetejű, nagyméretű műanyag tárolókban jól megférnek a plüssök, egy másik dobozba kerülhetnek a kockák és társasok. A kisebb méretű tárolókat használhatjuk az apróságok elpakolásához. Mindezek pedig együtt jól megférnek a sarokban, az ágy alatti tárolóban vagy a szekrény aljában. 

Modern és hagyományos eszközök

A légszennyezettség egyre rosszabb a nagyvárosokban, így a kintről beáramló por, környezetre ártalmas anyagok megszűrésére használhatunk légtisztító berendezést, mely csökkenti az allergéneket és szálló por jelenlétét a lakásban. Ez pedig kihat a játékok állapotára is, hiszen kevesebb szennyeződés kerül ezekre. A rendszeres szellőztetés és levegőáramlás biztosítása szintén alkalmas arra, hogy ne tudjon megülni a por a játékok felületén. Az UV fénnyel történő fertőtlenítés egyre népszerűbb a háztartásokban is, mivel hatékonyan távolítja el az allergéneket, baktériumokat és vírusokat.

A gyerkőcök is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy mindig tisztaság legyen a gyerekszobában. Már kis korban tanítsuk meg számukra, hogy miért fontos a tisztaság, ha piszkot látnak valamelyik játékokon szóljanak a szülőknek, esetleg háztartási nedves törlőkendővel törölgessék át maguk is a játékaikat használat előtt.

A gyerekjátékok tisztítása és higiéniai fenntartása kulcsfontosságú a gyermekek egészségének megőrzése érdekében. Minden lépés, amit megteszünk a gyerekjátékok higiéniájának fenntartásáért, hozzájárul a család egészségéhez és jólétéhez. Legyen a tisztaság és higiénia mindig prioritás a gyermeknevelésben!