Makacs totyogók lázadása, avagy a dackorszak időszaka

“Az én gyerekem tuti nem fog hisztizni!” - hányszor hallottuk ezt már a szülőktől az édesen szunyókáló pár hetes csecsemő mellől. Ilyenkor még sokan azt gondolják, hogy kellő odafigyeléssel, empátiával megelőzhető a dackorszak, és csak nevelés kérdése, hogy megússzák. Az első csalódás akkor éri a szülőt, amikor arcon csapja az első nagy hiszti roham és csak tehetetlenül néz maga elé, hogy hová lett az a kis angyal, akit gondosan pátyolgatott hónapokon át? Miről szól a dackorszak, hogyan tehetjük könnyebbé?

A legtöbb baba 14-15 hónapos korára lesz totyogó, magabiztosan járni kezd, és hirtelen kinyílik előtte a világ, elkezdi felfedezni. Már vannak vágyai és igényei, de nehéz köztük különbséget tenni és kifejezni sem tudják magukat, sokszor csak üvöltéssel tudnak kommunikálni. Bár néha már magabiztosnak érzik magukat, mégse tudják igazán, hogy mit akarnak. A szülőnek (is) ez kétségkívül egy nehéz időszak, hiszen nem egyszerű eldönteni, mivel tenne jót gyermekének: a végtelen szabadsággal vagy a szigorú szabályokkal. 

Ez a speciális időszak 14-20 hónapos korig tart, melynek fő jellemzői:

  • Értelmileg és fizikailag is gyorsan fejlődik a baba, ami számára sem könnyű, például gyakran rosszabbul alszanak ilyenkor. 
  • Rengeteg szót megértenek, de még csak pár szóval kommunikálnak. Nehéz megértetni magukat, ez is hiszti gyanús lehet.
  • Önálló kis lényként véghez akarja vinni a saját akaratát, de közben újra kell definiálnia az anyukájával való kapcsolatot is.
  • Anyán kívül egyre nyitottabbá válik más családtagok felé.
  • Kortársaira még agresszíven reagálhat, mert érzik bennük is a bizonytalanságot.

Fontos, hogy ezt az időszakot a gyermeked és a saját részedre is megkönnyítsd! Vida Ágnes babapszichológus szerint igenis tehetsz azért, hogy mosolygósabbak legyenek a mindennapok!

  • Hagyd felfedezni gyermeked és teremtsd meg ehhez a biztonságos környezetet! Jöhetnek a rácsok, barikádok, zárak! De hagyd meg számára a kevésbé veszélyes dolgokat, had ismerkedjen velük - ha szükséges, a felügyeleted alatt. Pakolja ki a lábasokat, zoknikat, fiókokat. Teljesen természetes, ha szeretne a pultra, asztalra szekrényre felmászni! Mutasd meg neki mi van ott és máris kevésbé lesz izgalmas, viszont ha megtiltod, annál csábítóbb lesz. 
  • Tanítsd meg, hogy mit hogyan használjon! Nem kell mindent azonnal kivenni a kezéből, hagyd hogy neked is segítsen a napi teendők elvégzésében (pl. Elpakolás ebéd után stb.). Nyugodtan vond be a házimunkába is kicsit, miközben főzöl kapjon ő is feladatokat, törölgessen, mosogasson, gyúrja a tésztát. 
  • A babák ebben a korban keresik az ingereket, de hamar el is fáradnak tőlük. Kerülni kell a túl sok ingert, nem kell, hogy mindig szóljon a tévé a háttérben, de egy bavásárlás is feleslegesen felpörgetheti őket. 
    Tartsátok a napirendet, még mindig nagyon fontos, hogy legyenek a napnak fix pontjai. Közte mehet a játék szabadon. Jól indul a nap, ha a reggelit egy nagy séta, játszóterezés követi, ahol jól lefáradnak és a nap többi része is könnyebb lesz. Maradjon meg a délutáni alvás, vagy egy-egy nehezebb napon legalább a csendespihenő, összebújás.
  • Segíts neki, hogy a saját módján fejezze ki önmagát! Ide tartozik a mozgás, gyurmázás, homokozás, hintázás, éneklés és a zene minden formája. Nézegessetek könyveket, beszéljétek át, hogy mit láttok, vagy bábozzatok együtt!

A dackorszak valóban nem könnyű időszak, de csodálatos is egyben: ebben az időszakban szinte minden nap fog valami újdonságot produkálni gyermeked és garantáltan elfeledteti majd veled a bosszús pillanatokat!