Időskori feledékenység

Az életkor kitolódásával sajnos megjelenik az időskori feledékenység és a demencia, vagyis elbutulás, a szellemi képességek hanyatlása. Az idős emberek nehezen tartják észben a közelmúlt dolgait, de régi eseményekre egészen pontosan emlékeznek. Milyen jelei vannak, ha szeretteinknek segítségre van szüksége, hogyan segíthetünk nekik ebben a visszafordíthatatlan folyamatban? Cikkünk erre keresi a választ.

Az időskori elbutulásnak sokszor első tünete a rövid távú memória elvesztése és gyorsabb vagy lassabb ütemben  a megszerzett és begyakorolt intellektuális funkciók, tájékozódási képességek hanyatlása. Sajnos súlyosabb esetek is előfordulhatnak, amikor az idős ember elveszíti  emlékező- és ítélőképességét, majd teljesen elveszíti környezetével a kapcsolatot és képtelen önmagát ellátni. 

A demencia tünetei súlyos zavart okoznak a betegek szociális életében és az önellátásban is. A felismerése nem könnyű, de figyelmeztető jeleket észrevehetünk, ha figyelünk:

Emlékezetvesztés, amely már a mindennapi életben is zavart okoz

Idő és térbeli tájékozódás zavara

A beszéd, olvasás és írás nehézsége

Nem megfelelő ítélő- és problémamegoldó képesség

Szociális kapcsolatok elhanyagolása

Hangulatzavar

Személyiségváltozás

Az okok kezelhetőek, ezek feltárását vérvizsgálat segíti (pl. vérkép, B12 vitaminszint, máj- vesefunkció, pajzsmirigy hormonok), de pszichometriai teszteket is végeznek a gyanú megerősítésére, melyekkel követhető a későbbiekben a kezelések sikeressége is. 

Alzheimer-kór

Az évek óta pusztuló idegsejtek sokáig semmilyen tünetet nem produkálnak. Az Alzheimer-kór korai stádiumában megjelenik a feledékenység és a problémamegoldás zavara. A beteg képes önmagát ellátni, de a bonyolultabb mindennapi tevékenységek már nehézséget okozhatnak. Megfigyelhetjük a személyiségváltozást és a társas kapcsolatok nélkülözését is. 

A betegség előrehaladtával egyre inkább nyugtalanná, akár agresszívvé is válhat a beteg a viselkedészavarok, pszichiátriai tünetek, érzékcsalódások, hallucinációk, téveszmék következtében.

Késői stádiumban a betegek már a saját legközelebbi hozzátartozóikat sem ismerik fel és ágyhoz köti őket a betegség, apátiába esnek. Sajnos jelenleg az Alzheimer-kór gyógyíthatatlan betegség. A korai szakaszban megkezdett gyógyszeres kezelés egy-két évvel késleltetni tudja a betegség progresszióját. 

Gondoljunk a megelőzésre!

Gondoskodjunk Szeretteink egészségéről és kapjon hangsúlyt a megelőzés is! Az időt megállítani nem lehet, de egészséges életmóddal és odafigyeléssel csökkenthető a dementia kialakulásának kockázata. Az időskor okozta rizikófaktorokon lehet változtatni, tenni kell a halláskárosodás, a depresszió és a magány ellen.

Csökkenti a demencia kockázatát:

Egészséges ételek, testsúly

Rendszeres testmozgás, kevés ülőmunka

Mértéktartó alkoholfogyasztás

Dohányzás elhagyása

Optimális vérnyomás

A betegség korai szakaszában csak fokozott figyelmet igényel a beteg, később azonban veszélyes lehet egyedül hagyni. Amennyiben hozzátartozónk állandó felügyeletére van szükség, és nem tudjuk egyedül ellátni, kérjünk segítséget szakembertől!