Spórolj időt a takarítással!

Általánosságban elmondható, hogy az emberek nagy része nem szívesen tölti az idejét takarítással. Mennyivel jobb a családunkkal lenni, pihenni, szórakozni… Ma már nem kell lustának érezni magad, ha a munkád mellett nincs időd a lakásra is. De a szép tiszta környezet igenis fontos! Egyrészt az egészséged miatt, másrészt az inspiráló környezet miatt, harmadrészt a vendégek miatt. :) Hoztunk pár tippet, hogy hatékonyabban menjen a takarítás, ha már rászántad magad!

Tervezz előre!

Legelőször gondold végig a takarítás sorrendjét, ha szükséges, egy kávé mellett! Melyik szobából fogsz indulni, merre haladsz, mi lesz az utolsó helység? Mit kell elpakolnod ahhoz, hogy szabad felületeket kapj az alaposabb takarítás érdekében? Készítsd össze előre az eszközöket is.

Láss neki!

Kezdd a munkát olyan feladatokkal, melyeknek idő kell pl. a lefolyó vagy WC tisztítás. A portörlés szintén az első feladatok között van. Használj mikrószálas törlőkendőt és tüntesd el a kis pókhálókat a sarokból porolóval. Jöhet a porszívózás! Ma már nem csak hagyományos porszívók léteznek, praktikus akkus és kézi porszívót is vásárolhatsz, ami mindig kéznél lesz és gyorsan, egyszerűen végezheted vele a házimunkát. 

A takarítást mindig a felmosással fejezd be. Ne felejts el megpihenni a kanapén egy kávé társaságában, amíg szárad a padló! :)

Természetes vagy bolti tisztítószerek?

A boltban kapható ezerféle speciális tisztítószer tűnik a leggyorsabb megoldásnak. Ám néha ezek a nagy ígéretek ellenére igencsak alul teljesítenek és pl. egyáltalán nem bánnak el (az ígért módon) a makacs szennyeződésekkel, vízkővel. A természetes tisztítószerek nemcsak költséghatékony megoldásnak bizonyulnak, de kisgyermek mellett is biztonsággal alkalmazhatóak. Az ecet, a szódabikarbóna és a citrom külön-külön, de együtt is hatékony tisztítószerek! Íme néhány tipp, hogy melyiket mire használhatod:

Ecet: verhetetlen vízkőoldó és duguláselhárításban is nagy segítségedre lesz. Kiváló penészoldó és ablaktisztítás során is nélkülözhetetlen.

Szódabikarbóna: Szagtalanít és remek folttisztító. Súrolószerként bevetheted az igazán makacs szennyeződések és a vízkő ellen is.

Citrom: Gyors és hatékony zsíroldó, szagtalanít és fertőtlenít. Nem utolsó sorban finom, friss illatot hagy maga után!

+1 tuti tipp: Próbáld ki a gőztisztítót! Eltávolítja a baktériumok 99,99%-át és vegyszerek nélkül elbánik a vízkő maradványokkal és zsírlerakódásokkal! Nagyon praktikus megoldás, ha nem szeretsz órákat tölteni a takarítással!

Mi a helyzet a nagy otthonokkal?

Egy szép, nagy ház minden család álma… de a kényelemmel egy kis nyűg is jár, egy nagyobb ingatlant természetesen több idő és munkarendben tartani. Erre is hoztunk egy remek megoldást! A folyamatos rendfenntartás a segítségedre lehet, hogy elkerüld a hatalmas káoszt! Minden napra csak egy feladatot tűzz ki magadnak, így az otthonod szinte mindig tiszta és rendezett lesz: hétfőn rendrakás, kedden portörlés, szerdán porszívózás, csütörtökön felmosás, pénteken mosás… Ha minden napra csak egy kis részt vállalsz a házimunkából, marad időd a többi teendődre is!