Babysitter munka külföldön - megéri?

A pályakezdő fiatalok mindig is szívesen próbáltak szerencsét külföldön. Ők általában rövidebb időt töltenek más országokban, a céljuk a nyelvtanulás, a zsebpénz és az új kalandok. Ma már viszont nem csak a huszonéves korosztály vágyik külföldre. Egyre több család eljátszik annak a gondolatával, hogy külföldön talán könnyebb stabil jövedelmet elérni és biztosítani szeretteik számára az anyagi jólétet. Tényleg lehetséges ez? Megéri pár hónapot vagy akár pár évet külföldön tölteni bébiszitter/au pair munkával?

Bébiszitter vagy au pair? Mi a különbség? Mi a feladatuk?

Egy korábbi cikkünkben már részletesen bemutattuk a különbségeket, de mielőtt tovább lépnénk, összefoglaljuk. A bébiszitter nem él a családdal, a szülők időbeosztásához igazodik munkájával. Tanul és játszik a gyerekkel, főleg szórakoztató, fejlesztő foglalkozások formájában. 

Az au pair másik országba költözik, és a befogadó család életének részese lesz. Szállást, ellátást, zsebpénzt, esetleg nyelvtanulási lehetőséget biztosítanak számára. A gyerekekre vigyáznak, játszanak velük, elkísérik őket óvodába és iskolába és a könnyebb házimunka is a feladatai közé tartozik, pl. mosás, porszívózás vagy akár a kutyasétáltatás is. A legtöbb helyen elvárás, hogy a leckeírásba is be tudjon segíteni. 

Hogyan lehet valaki bébiszitter külföldön?

A külföldi családok általában tapasztalattal rendelkező, leinformálható jelölteket keresnek. A közvetítéssel foglalkozó ügynökségek egyfajta biztonságot nyújtanak a munkavállalóknak és a munkaadóknak is. Elmélet és gyakorlat hiányában azonban szinte lehetetlen elhelyezkedni. Egy bébiszitter tanfolyam gyorsítja és megkönnyíti az munkavállalást és nem utolsó sorban felkészíti a résztvevőket a munkakörrel járó szakmai tudásra és minden ezzel kapcsolatos tudnivalóra, teendőre. 

A au pairnek alapfokon beszélnie kell az adott ország nyelvét. Enélkül nem csak a családdal, de az ügyintézések során is nehézkessé válhat a kommunikáció. A legtöbb család szívesen biztosít további nyelvtanulási lehetőséget nyelviskolákban.

A munkavállaláshoz érvényes erkölcsi bizonyítvány is szükséges, érettségi és egészségügyi referencia is. A jogosítvány mindenképp előny, hiszen az au pair gyakran a család autójával furikázza a gyerkőcöket.

Hol éri meg au pair munkát vállalni?

A munkavállalási feltételek au pairként nagyjából minden országban azonosak: a munkáltató biztosítja a szállást, az ellátást, a zsebpénzt és a nyelviskolát akár. Egy év után a fizetett szabadságot is állja a legtöbb család. Tehát egy au pairnek megélhetésre nem kell költenie és bár a zsebpénz messze van az átlagfizetéstől, még spórolni is lehet.

Angliában nagy múltja van az au pair szakmának, itt talán a legkönnyebb elhelyezkedni és a fizetések is viszonylag magasabbak. Ausztriában is szintén nagyon jól keresnek az au pairek, de Belgium és Írország sincs sokkal lemaradva, a kedvelt célpontok közé tartoznak. A középmezőnyben Dánia, Svédország és Franciaország van, a legkevesebb zsebpénzt pedig Olaszországban és Spanyolországban kapják az au pairek. 

Mi a helyzet a klasszikus bébiszitter állásokkal?

Tény, hogy az au pair szakma inkább 18-30 év közötti, független, kalandvágyó személyiségeknek való, de nem kell elkeseredni akkor sem, ha valaki nem szeretne 0-24-ben egy idegen családdal élni. Egyre több országban fogadják tárt karokkal a bébiszittereket is és kiemelkedő órabérekkel honorálják így is a segítségüket. A tapasztalat azt mutatja, hogy érdemes belevágni a bébiszitter karrierbe külföldön is, ha valaki őszintén szeret gyermekekkel foglalkozni és hajlandó egy új szakmát kitanulni. Sosem késő váltani!

A Home Helpers bébiszitter/au pair képzésén minden segítséget megadunk az induláshoz! Olvass róla többet IDE kattintva!