Babával a nyár - tippek kánikulában

Megérkezett az igazi nyár! A kánikula sok kérdést felvet - főleg az első gyerekes - szülőkben. Felnőttként is nehezen viseljük a forróságot, de vajon hogyan segíthetünk az 1 év alatti babáknak túlélni a kellemetlenségeket az elkövetkező hónapokban? Fontos és hasznos tippeket hoztunk, hogy vidám nyarat töltsetek el együtt! Az biztos: gyermekednek most extra figyelemre lesz szüksége!

A fokozott hidratálás a babákra is vonatkozik!

A nagy melegben az apróságoknak is több folyadékra, vagy több anyatejre van szüksége. 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők esetében nem szükséges vizet inni, elég az anyatej is és a gyakoribb szoptatások. Ha már elkezdődött a hozzátáplálás, vagy a gyermek tápszert eszik, kínáld forralt és visszahűtött vízzel. Legyél kitartó, hogy a semleges íze ellenére megszokja gyermeked a vizet, semmiképp ne adj neki cukros üdítőket!

10 és 15 óra között maradjatok otthon

A legnagyobb forróságban eszetekbe ne jusson elindulni! A baba nagyon érzékeny a napsugárzásra, kerüljétek a szabadban tartózkodást 10 és 15-16 óra között, amikor a legerősebbek a napsugarak! Ha mégis el kell indulnotok, maradjon a baba folyamatosan árnyékban és a babakocsija is árnyékban legyen! Szükség esetén használj speciálisan babák számára kifejlesztett 50+ faktoros naptejet, elsősorban fizikai fényvédelemmel rendelkező terméket használj. Védd a baba fejét kalappal legalább 3 éves korig!

Klíma és ventilátor

Ezek használatáról megoszlanak a vélemények. Ha mégis úgy döntesz, hogy az elviselhetetlen forróságban használnád őket, erre mindenképp figyelj:

Ventilátor: A hűvös levegő ne érje közvetlenül a babát és semmiképp ne legyen a készülék számára elérhető helyen! Ha lehet, másik szobában használd, mint ahol a gyerkőc tartózkodik. 

Légkondi: Ne legyen nagy a különbség a kinti hőmérséklethez képest, mert az növeli a meghülés kockázatát. Leginkább akkor használd a klímát, ha elmentek otthonról, és maximum 4 fokkal hűtsd le a helyiséget. Amennyiben a légkondis szobában tartózkodtok, inkább kapcsold ki a készüléket. 

Kerüld a túlöltöztetést!

A babák verejtékmirigyeinek kivezető csöve még nem működik megfelelően, ezért hajlamosak a melegkiütésre. Öltöztesd gyermeked természetes anyagokból készült ruhába, pl. pamut holmiba, melyek jól szívják a nedvességet és szellőznek is. Ha úton vagytok, vedd ki a gyerkőcöt gyakran az ülésből, hordozóból, babakocsiból, hogy szellőzzön és ne izzadjon be túlságosan. Igyekezz naponta többször szellőztetni a baba popsiját is, legyen pelenka nélkül többször is a nap folyamán. Pelenkakiütés esetén kerüld a törlőkendők használatát, mosd le az érintett területet tiszta, langyos vízzel.

Figyeld a jeleket!

Ha kisbabád 10 percnél több időt tölt közvetlenül a napon, már akkor is fennáll a napszúrás veszélye! Az árnyékban való pancsolás, a kalap viselése elengedhetetlen! Ha gyermeked nem hajlandó enni, és kevesebb a vizelete, ez lehet a kiszáradás jele. Aggodalomra adhat okot, ha feltűnően kedvtelen, ingerlékeny, vagy folyamatosan, keservesen sír. Azonnal fordulj orvoshoz, ha egy hosszabb séta után gyermeked elutasítja az ételt, vagy hányást tapasztalsz. 

Élvezzétek a nyarat megfelelő fényvédelem és óvintézkedések mellett, hogy biztosan vidám kalandokban legyen részetek együtt!