Óvodai beszoktatás – tippek, hogy könnyebb legyen az első pár nap

Az egyik első nagy mérföldkő a szülők és a gyerekek életében az óvoda elkezdése. Ha a gyerkőc nem járt bölcsibe, akkor az óvodai beszoktatás során merülhetnek fel nehézségek, amelyek lelkileg mindkét felet megviselik. A gyerekeknek nem csak a szülők távolléte okoz traumát, hanem az is, hogy egyedül hagyják őt egy számára ismeretlen helyen, idegenek között. Hogyan teheted egyszerűbbé az óvodai beszoktatást?

Készüljetek fel rá együtt!

Az óvodai beszoktatásra már otthon is készülhettek lélekben. Beszélgessetek az óvodáról, olvassatok róla könyveket, nézzetek képeket! Ezek segítenek abban, hogy bemutasd milyen lesz az ovi és mire kell számítania. Az is segíthet, ha elsétáltok az óvoda felé és nézitek az udvaron játszó gyerekeket! Tudatosítsd benne, hogy mennyire szuper lesz ha oda fog járni, mennyi mindent csinálhat és mindenképp pozitív képet alakíts ki benne az oviról. 

Ne nyújtsd túl sokáig!

A reggeli búcsúzkodás ne tartson hosszú ideig! Minél tovább húzod, annál nehezebb lesz az elválás. Köszönj el a gyerkőctől röviden és határozottan, érezze, hogy szereted. Mondd el neki, hogy mikor mész érte! Ezzel jelzed, hogy nem mész el örökre és számíthat az érkezésedre. Habár a pontos idővel még nem lesz tisztában, de viszonyítási alapot adhatsz neki, ha például az uzsonna utánra időzíted az érkezésed. Fontos, hogy tartsd be amit ígértél, így a gyermeked biztonságérzete megmarad. 

Maradj következetes!

Valószínűleg találkozni fogsz azzal az esettel, hogy a gyermeked reggel közölni fogja veled: nem szeretne óvodába menni. Ebben az esetben ne engedj a kísértésnek! Nehéz lesz nemet mondani és bevinni, de hidd el, ezzel teszel a legjobbat! Az óvodai beszoktatás teljesen felborulhat már akkor is, ha csak egy napot kihagytok! Amennyiben nem valamilyen betegség áll az utatokba, maradj következetes és tarts ki a beszoktatási időszak mellett! Hidd el, meg fog térülni. 

Minden gyerek más!

A gyerekek között is vannak, akik gyorsan hozzászoknak az új helyzethez és vannak, akik nehezebben alkalmazkodnak. Fontos szem előtt tartanod, hogy minden gyerek más! Ne érezd magad rosszul, ha nektek lassabban megy az óvodai beszoktatás, ez teljesen személyfüggő. Ha nem vagy biztos abban, hogy mindent jól csinálsz, nyugodtan kérj tanácsot az óvónőktől!