Mit csinál a bébiszitter? És az au pair?

A bébiszitter és az au pair kifejezések napjainkban már mindenki számára ismerősen csengenek, azt azonban csak kevesen tudják, hogy – bár a két munkakör közel áll egymáshoz – más feladatok várnak arra, aki bébiszitternek áll, mint arra, aki au pairként teszi könnyebbé egy család mindennapjait. Összeállításunkban csokorba gyűjtöttük a legfontosabb különbségeket. 

Munkaidő

  • Bébiszitter: a bébiszitterek legtöbbször az adott ország állampolgárai, és nem élnek egy fedél alatt a munkaadó családdal. Aki alkalmi bébiszitterkedést vállal, az a szülők időbeosztásához alkalmazkodva látja el a feladatait: napközben, esténként vagy épp hétvégenként, attól függően, hogy mikor van rá szüksége a családnak. Előfordulhat azonban olyan is, hogy hosszabb időt kell a családdal tölteni, ilyenkor a munkaidő akár 10-12 órára is kitolódhat. A bébiszitterek általában óra vagy napi/hetibérben kapják a fizetésüket.
  • Au pair: aki au pairként próbál szerencsét, általában egy másik országba költözik, és a külföldi munkaadó család fontos tagjává válik, hiszen együtt él a szülőkkel és a gyerekekkel. A szállás mellett teljes ellátást és zsebpénzt kap a munkájáért cserébe, illetve hosszú távon kamatoztatható a megszerzett idegennyelv-tudás. Munkával általában heti 25-50 órát tölt, ha ezen felül túlóráznia kell, azért plusz fizetés jár. Hogy a szülők kettesben is kikapcsolódhassanak vagy elmehessenek szórakozni, általában heti két esti gyerekfelügyeletet kell vállalni. Egy au pair szerződése általában 1 évre szól, de a megállapodás ennél rövidebb, 3-6 hónapos időszakra is létrejöhet. 

Feladatok

  • Egy bébiszitter együtt tanul és játszik a gyerekekkel, odafigyel arra, hogy fejlessze ismereteiket és készségeiket. A legfőbb feladata az, hogy vigyázzon a kicsikre, hogy ezen felül szükséges-e más munkát is végeznie, amíg a család otthonában tartózkodik, megbeszélés kérdése. Ezt érdemes minden esetben rögzíteni a szerződésben, mielőtt az együttműködés elkezdődne! Azt, hogy vállal-e egyéb feladatokat, s ha igen, akkor milyen munkát (például mosogatást, ételkészítést a gyerekeknek stb.), azt a bébiszitterek döntik el. Aki nem zárkózik el a plusz teendőktől, értelemszerűen magasabb fizetségre számíthat. 
  • Az au pairek nem csak a gyerekekre vigyáznak, hanem könnyebb házimunkát is kell végezniük, a feladataik tehát változatosabbak a bébiszitterekénél. Jó tudni, hogy nem tartozik a munkakörükbe az, ami nem kapcsolódik a gyerekek gondozásához (például a szülők szobájának rendben tartása). Az, hogy milyen tennivalók várnak egy au pairre, az adott családon múlik, előfordulhat, hogy a házimunkán kívül egyéb feladatokkal is megbízzák – ezt mindig rögzíteni kell a szerződés megkötésekor. Az au pairek együtt játszanak a gyerekekkel és sétálni viszik őket, a nagyobbakat pedig óvodába és iskolába kísérik, tanítás után pedig a leckeírásban segítenek.

Tudtad?

Az egészen pici gyerekek mellé felvett au pairek elsősorban az újdonsült anyukának segítenek, őket éppen ezért mother’s help-nek is nevezik.

Au pair infok, jelentkezés