Így tanítsd meg ollóval vágni a gyerekeket!

A mondás szerint a kés, a villa és az olló nem gyerek kezébe való, ez utóbbival azonban legkésőbb óvodás korában minden kicsi közelebbi kapcsolatba kerül. Az első találkozás nem minden esetben problémamentes, vannak gyerekek, akik küzdelmesebben tanulják meg az olló használatát - most ehhez nyújtunk segítséget!

Hogy ne a kudarcokról és a könnyekről szóljon az olló használatának elsajátítása, fontos, hogy helyesen lássatok hozzá a gyakorláshoz. Ha nem veszitek túl komolyan a feladatot és kellő időt hagytok a kezecskéknek az ügyesedésre, még szórakoztató is lehet az új tudomány tökélyre fejlesztése.

Mielőtt belefogtok

Az egyik legfontosabb “hozzávaló”, amire szükség lesz, az a türelem. Ne mérgelődj, ha nem sikerül elsőre a vágás, biztasd a gyereket akkor is, ha nem a kézügyesség bajnoka! Könnyen elveheted a kedvét, ha kiabálsz vele, türelmetlenül tanítod vagy leszólod a teljesítményét. A vágás nekünk, felnőtteknek egyszerűnek tűnik, valójában azonban bonyolult mozdulatokból áll, ráadásul koncentrációra és figyelemre is szükség van hozzá. A kezek, az ujjak és a szemek összehangolt munkájának eredménye a sikeres vágás, ami sok gyereknek csak 4-6 éves kor körül megy zökkenőmentesen.

Megéri türelmesnek és kitartónak lenni, azzal ugyanis, hogy a gyerekek megtanulják ügyesen használni az ollót, erősítik a kezük és az ujjaik izmait, fejlesztik a kézügyességüket, aminek nagy hasznát veszik a későbbiekben is, egyéb eszközök használata során. Csak hogy néhány példát említsünk: a vágás során megtanult apró mozdulatok segítségükre lesznek a ceruzahasználat, a késfogás és a gombok ki-bebújtatása során.

4 tipp, hogy könnyebben menjen

1. Keressétek meg a leg kézre-esőbb ollót!

Ahogy nekünk, felnőtteknek sem esik jól akármilyen tollal írni vagy késsel vágni, úgy a gyerekeknek sem mindegy, hogy milyen ollóval próbálkoznak. Az első és legfontosabb, hogy a kicsi kezességének megfelelő ollót vegyél: a balkezeseknek nem jó ugyanaz, amelyik a jobbkezeseknek beválik! Kicsi, gyerekeknek való ollót használjatok, aminek a markolata műanyagból készült, az eleje pedig legyen lekerekítve!

2. Tréningezzetek!

A sikeres vágás alapmozdulata az olló kinyitása és összezárása egy kézzel, az ujjacskák segítségével. Ez elsőre sok gyereknek nagyon bonyolultnak tűnhet, és időnként szeretne rásegíteni a másik kezével - úgy azonban nem fog boldogulni. Hogy megalapozzátok az ollóhasználatot, gyakoroljátok először a nyitást és a zárást az ujjakkal, olló nélkül, majd ha már jól megy, ollót fogva, kezdetben papír nélkül. Ha már ez is sikerül, jöhet a főpróba!

3. Törekedjetek a precizitásra!

Ha az alapok elsajátításán már túl is vagytok, kezdhetitek finomítani a mozdulatokat! Rajzolj színes lapokra függőleges, vízszintes majd átlós vonalakat, és próbáljon annak mentén haladni az ollóval. Később rajzolhatsz spirált vagy hullámvonalat, geometriai alakzatokat. Ha már ezek is mennek, mindketten büszkék lehettek a közös sikerre!

4. Adjatok teret a kreativitásnak!

A helyes ollóhasználat elsajátítását sem szabad siettetni, vagyis időt kell adni a kicsinek. Ha folyton azt hangoztatod, hogy kiment a vonalból, elvétette a formát, rövid időn belül kedvetlenné válik. Ha úgy látod, hogy még nem áll készen a precizitást igénylő műveletekre, hagyd, hogy kedvére vagdosson: a már lejárt reklámújságokért például nem kár!

Fotó kredit: Markus Spiske on Unsplash