Karácsonyi készülődés

A szeretet ünnepéhez közeledvén, a ráhangolódás részeként sokan díszbe öltöztetik a lakást, fényfüzérek kerülnek az ablakokba, erkélyekre, utcafrontokra. Az adventi naptárban egyre több a nyitott ablakocska, az adventi koszorún pedig a sorra meggyújtott gyertyák tanúskodnak arról, hogy már csak néhány nap és jön a karácsony.

Több népi babona is fennmaradt, amelyek idővel általános szokásokká nemesedtek, de nem feltétlenül ismerjük a jelentésüket.

A karácsonyfa feldíszítését például érdemes Szenteste reggelén megejteni, mert ha hamarabb kerül a fenyő a lakásba, ezzel felhívhatjuk az ártó szellemek figyelmét.

Karácsony este, ha az ablakba meggyújtott gyertyát állítunk 

és hagyjuk ott leégni, ezzel a ház lakóihoz vezetjük a jószerencsét.

Ahogy egyre fogynak a napok karácsonyig, sok családnál kezdetét veszi az ünnepi ételek elkészítése: legelőször hagyományosan a mézeskalácsé és a bejglié, melyeket érdemes később megsütni, ha azt szeretnénk, hogy karácsony napjaira is maradjon belőlük.

A karácsonyi menü részeként előszeretettel tálalnak fel ilyenkor szárnyas- és halételeket is. Ez a szokás is régről való, azt tartották, hogy amilyen sebesen úszik a hal a vízben, az, aki karácsonykor eszik belőle, éppen olyan sebesen ér el sikereket a következő esztendőben. A hal pikkelyei és a mák, a dió a bejgliben a bőséget, a sok pénzt jelképezik a népi jövendölések szerint.

Szép hagyomány, amikor egy almát annyi részre darabolunk, ahányan körbe-üljük az ünnepi asztalt és mindenki kap belőle egy cikket. Így a családtagok a következő évben is összetartanak, segítik egymást.

Aki ügyesen sáfárkodik az idővel és kreatív, alkalmat találhat arra, hogy maga készítsen ajándékokat. Egy szép fényképalbum, egy festmény vagy apró kincsek őrzésére szánt, díszes dobozka, sokak számára többet jelent bármilyen drága ajándéknál, hiszen személyre szabott, szívből készült és mindig emlékeztetni fog arra, aki adta. Ilyen szellemes meglepetés lehet az is, ha a drága és sokszor felesleges, hamar megunt tárgyak helyett inkább élményeket, együtt töltött időt ajándékozunk. Lehet ez egy múzeumbelépő, egy színházjegy, sportbérlet, könyvutalvány, de akár egy közös kirándulás is, családi piknikkel, egy szép helyen. Csak a fantázia szab határt, nem feltétlenül a pénztárca tartalma.

A szeretet jó esetben nem múlik el az ünnepekkel és különösebb felhajtásra sincsen szükség ahhoz, hogy tiszteljük, becsüljük egymást. Ilyen értelemben ünnep lehet minden nap, amit a szeretteinkkel töltünk. Legyen ez a legnagyobb ajándék!