Immunerősítők, amik még finomak is

A kisgyerekes szülők többsége az őszi-téli időszakban mindig kiemelt figyelmet fordít arra, hogy immunerősítőkkel segítse a gyerekek szervezetét, ha gyakran összeszednek és hazavisznek valamilyen fertőzést az oviból vagy a suliból. 

Ha valamikor, akkor most valószínűleg azokban a családokban is felmerül az immunrendszer támogatásának kérdése, ahol korábban “nem volt divat” vitamint szedni vagy olyan ételeket fogyasztani, amelyekről köztudott, hogy immunerősítőként hatnak a szervezetre. Hoztunk most pár olyan tippet, ami jól jöhet azoknak, akik inkább természetes formában, és nem kapszulákba zárva vennék magukhoz az értékes vitaminokat és ásványi anyagokat.

A nyers erő

Bár a legtöbb gyermek valóban ki nem állhatja a főzelékféléket, a főtt répát és a karalábét, nyersen szívesen elrágcsálja. Az egészségtelen - legtöbbször olajban sült és jócskán sózott - chipsek helyett rendszeresen készíts ki az asztalra nyers zöldségtálat, répa-rudakat és karalábékockákat, káposzta- vagy zellercsíkokat, melyre a család minden tagja rájárhat. Nem is kell erre figyelmeztetni a kisebbeket, sokszor elég, ha csak a kezük ügyébe kerül a tálka. Ha a zöldségek nem lennének menők nálatok, hámozz és kockázz fel almát, körtét, fejts le a fürtről szőlőt, moss meg pár marék áfonyát vagy lepd meg őket dióval, mandulával, aszalt gyümölcsökkel!

Nálatok kiállják a hagymapróbát?

A fokhagyma, a póré-, az új- és a lilahagyma rendkívül jó természetes immunerősítő, sőt egy már folyamatban lévő légúti megbetegedés során is segíthet kitessékelni a kórokozókat a szervezetből. Próbálj pár karika hagymát “csempészni” a szendvicsekbe vagy salátákba, a szeletekre vágott zöldségek mellé - hátha elfogy a hagyma is a paprika és a paradicsom mellől! Sokak számára hihetetlen, pedig igaz, hogy sok gyereket nem zavar az erőteljes és tartós “hagymaillat”, ezért szeretik a megvajazott fokhagymás pirítóst reggelire vagy vacsorára!

Káprázatos káposzta

Lehet, hogy téged is meglep, hogy a gyerekek nagy része imádja a savanyú káposztát, ami nemcsak olcsó és hűtőszekrényben jól tárolható, de többek között tele van C-vitaminnal is. Könnyen készíthető belőle ízletes saláta, ha összekevered apróra vágott fokhagymával és zöldhagymával, piros paprikával, kevés borssal és sóval, majd leöntöd olívaolajjal.

Biztos befutó: a gyümölcssaláta

Egyesek még az almába is lusták beleharapni, ám ha eléjük kerül egy szépen elrendezett, felkarikázott gyümölcsökből álló fogás, örömmel fogadják, és hamar neki is esnek az evésnek. Felaprított gyümölcsökből (banánból, kiwiből, gerezdekre szedett mandarinból, almából, körtéből stb.) bármikor gyorsan készíthető gyümölcssaláta: frissen facsart citrom- vagy narancslével, mézzel és dióval összekeverve nem nagyon lőhetsz mellé!

Tarka saláta - tele vitaminnal!

  • Nagyobb lyukú reszelőn reszelj le 3-4 fej hámozott és puhára főtt céklát és 2 nagyobb répát, adj hozzá tetszés szerinti mennyiségben apróra vágott almát, fokhagymát, lila-vagy zöldhagymát, és ha a családtagok szeretik, egy kisebb marék mazsolát!
  • Keverd össze pici sóval, majd öntsd le olívaolajjal vagy joghurttal, kefirrel.
  • Apróra reszelt gyömbérrel és zellerrel, dióval, valamint facsart citromlével is felturbózhatod a különleges salátát!

Fotó kredit: Libby Penner on Unsplash