5 kérdés és kiderül: Itt az idő, hogy munkahelyet válts?

A tavalyi év sokak számára hozott kemény próbatételeket, ez azonban nem jelenti azt, hogy foggal-körömmel kell ragaszkodnunk ahhoz, ami nem működik, csak azért, mert mások szerint ebben az időszakban képtelenség új állást találni!

Ha eljutottál arra a pontra, hogy a munkádat csak azért végzed, hogy be tudd fizetni a számlákat, ideje elgondolkodnod azon, hogy jó helyen vagy-e! Összegyűjtöttük az 5 legfontosabb kérdést, ami segít kideríteni, hogy egyáltalán neked való-e az a munka, amit végzel, és ideális-e számodra az a munkahely, ahol dolgozol. Ha eljött az idő, hogy válts, bizonyára magadtól is észrevettél már pár több-kevesebb figyelmeztető jelet - csakhogy a legtöbben hajlamosak vagyunk ezeket a szőnyeg alá söpörni. Pedig ez nem a legjobb reakció: sokkal célravezetőbb, ha felismered a problémát és teszel a megoldásért, például úgy, hogy szerzel egy új szakmát, ami visszaadhatja az önbizalmadat!

1) Örömmel látsz neki a feladatoknak?

Él még benned az a lelkesedés, amivel annak idején belevetetted magad a teendők ellátásába? Ha annak ellenére, hogy a munkád fárasztó és sokat kivesz belőled, szívesen végzed és büszke vagy az elért eredményekre, akkor nagy valószínűséggel jó helyen vagy. De ha a munkád untat, monotonnak találod, és csak úgy tekintesz rá, mint egy "szükséges rosszra", itt az idő, hogy belevesd magad az állásvadászatba vagy a tanulásba!

2) Adódik lehetőség az előrelépésre?

Elégedett vagy a mostani beosztásoddal? Úgy érzed, elérted azt, amire vágytál, amikor dolgozni kezdtél ezen a munkahelyen? Ha a válaszod nem, az még nem jelenti azt, hogy azonnal csomagolnod kell. De! Ha úgy látod, kicsi az esély arra, hogy feljebb lépj a mostani pozíciódnál - már ha ez a vágyad! - akkor az jelentősen csökkentheti a motivációdat, és kedvedet szegheti, ami sem a teljesítményedre, sem a közérzetedre és az önértékelésedre sincs jó hatással.

3) Van a kollégáid között olyan, akire felnézel?

Gondold végig, hogyan hatnak rád a közvetlen környezetedben dolgozók, valamint azok, akikkel együtt kell működnöd: inspirálják a munkádat? Példaként tekintesz rájuk? Szívesen fogadod a tanácsaikat, észrevételeiket? Ha úgy adódik, örömmel tanulsz tőlük? Szívesen válnál olyan munkaerővé, mint ők? Ha ezekre a kérdésekre igenlő választ adtál, és jól érzed magad a munkatársaid között, akkor nincs okod aggodalomra! Ellenkező esetben viszont jobb, ha nyitott szemmel jársz, és keresed a kínálkozó lehetőségeket.

4) Jut időd arra, hogy megvalósítsd az álmaid?

Ha most azt mondod, nincsenek is álmaid, akkor máris azt mondjuk: elő az álláshirdetésekkel vagy a minél szuperebb tanfolyamokkal! Azonnal kezdj el keresgélni, mert ez azt jelenti, hogy a munkádnak és az amellett adódó feladatoknak köszönhetően teljesen fásult lettél. Pedig mindannyiunk számára fontos, hogy legyenek dédelgetett vágyai, amiket előbb-utóbb szép sorban valóra is válthat. Engedi a munkád, hogy ilyenekre is legyen időd? Tudsz néha a hobbidnak élni? Van lehetőséged arra, hogy hetente legalább egy napra kikapcsolódj? Ha nem, akkor ideje átszervezned a munkád vagy másik szakma után nézni!

5) Elégedett vagy az életeddel?

Emlékszel még arra, hogyan képzelted el magad a jövőben az érettségi után? Mi valósult meg ebből? Többet is megvalósítottál az akkori céljaid közül? Ha igen, az mindenképpen biztató! Ha viszont úgy érzed, megtorpantál a fejlődésben, és hosszú ideje nem jutsz egyről a kettőre, a munkád túl sok idődet elveszi, és ezért az évek észrevétlenül elrobognak melletted, jobb, ha másik munkát keresel vagy szakmát váltasz!