Tanulás, munkavállalás Angliában? Mutatjuk, mi változik 2021-től!

Babysitterként, Au pairként, házvezetőként vagy idősgondozóként a nálunk végzett hallgatók közül is sokan vállaltak munkát az Egyesült Királyságban, a tavalyi év végéig zökkenőmentesen. 2021. január 1-jétől - a Brexit következtében - jóval komplikáltabbá válik a helyzet, akár tanulni, akár dolgozni indulnál Angliába.

A küldetés persze továbbra sem lehetetlen, főleg akkor, ha tisztában vagy a legfontosabb változásokkal. Akad belőlük szép számmal, az Európai Unió és az Egyesült Királyság között a tavalyi év utolsó napján ugyanis megszűnt a szabad mozgás, és a bevándorlást 2021-től egy pontalapú rendszer határozza meg. Összefoglalónkból megismerheted a legfontosabb újításokat.

Mi áll ennek az egésznek a hátterében?

Az új rendszer bevezetését a Brexit tette szükségessé, vagyis az a tény, hogy az Egyesült Királyság 2020. december 31-én kivált az Európai Unióból, ami jelentős változásokat hozott magával azok számára, akik az unió országaiból érkeznek Angliába tanulás vagy munkavállalás céljából és 6 hónapnál hosszabb ideig tartózkodnak ott. Nyaraláshoz, családi és baráti látogatásokhoz, illetve rövid tanulmányi utakhoz, üzleti célú látogatáshoz továbbra sincs szükség vízumra.

Mire számíts, ha az Egyesült Királyság felé vennéd az irányt?

A pontalapú bevándorlási kérelem benyújtásakor igazolnod kell, hogy eleget teszel a részletes előírásoknak, vagyis el kell érned a vízumhoz szükséges pontszámot. Akár munkavállaláshoz, akár tanuláshoz lenne szükséged vízumra, az első fontos lépés a személyazonosságod igazolása - ezt megteheted egy okostelefonra letölthető alkalmazás segítségével, vagy személyesen az úgynevezett vízumigénylési központok egyikében.

Amellett, hogy a kérelmezési díjat kiegyenlíted, fél évnél hosszabb tartózkodás esetén az úgynevezett bevándorlási egészségügyi pótlék megfizetésére is számítanod kell.

Fontos tudni, hogy nem elég a kérelmet benyújtani az utazás tervezett napjáig, hanem az arra érkező választ is kézhez kell kapnod!

  • Ha munkavállalóként érkezel az Egyesült Királyságba, Szakképzett munkavállalói vízumra lesz szükséged, ami a Skilled Worker Visa nevet viseli. Ahhoz, hogy ezt megszerezd, be kell nyújtani többek között a képesítésednek megfelelő állásajánlatot egy, a Belügyminisztérium által jóváhagyott támogatótól, akinek garantálnia kell, hogy megfelelő bérezésben részesít és alá kell támasztanod, hogy rendelkezel minimum B1 szintű angol nyelvtudással.
  • Ha tanulni szeretnél, diákvízumra lesz szükséged, amit Student Visa-nak neveztek el. Ennek megszerzéséhez igazolni kell az oktatásban való részvételt, valamint azt, hogy beszélsz, illetve írsz és olvasol is angolul. Alá kell támasztani azt is, hogy elegendő pénzzel rendelkezel ahhoz, hogy eltartsd magad a tervezett tartózkodás ideje alatt, és a választott tanfolyam költségeit is fedezni tudod.
  • Azok számára, akik az Egyesült Királyságban sikeresen elvégeznek legalább egy alapképzést, 2021 nyarától elérhető lesz a munkavállalásra vagy munkakeresésre feljogosító, úgynevezett diplomás vízum. Ez a tanulmányok befejezésétől számított 2 vagy 3 évig érvényes.

Ha már ott vagy

Ha tavaly december 31. előtt már Angliában éltél, és azt tervezed, hogy 2021. június 30. után is ott fogsz tartózkodni, kérelmet kell benyújtanod az úgynevezett EU Settlement Scheme rendszeren keresztül 2021. június 30-a előtt (ebben az esetben is jobb, ha nem halasztod az utolsó pillanatra a kérvényezést!)

További hasznos információkat és fontos dokumentumokat találhatsz ide kattintva!