Tippek, hogy hatékony legyen az otthoni leckeírás

Az, hogy egy gyerek figyelme mennyi ideig tartható fenn, egyrészt függ az életkortól, másrészt a személyes adottságtól. A szülők - és sokszor a pedagógusok - elvárásai sokszor túlszárnyalják a realitást, és úgy gondolják, a gyerekükkel valami “nem stimmel”.

Talán segít csökkenteni a kétségbeesést, ha egy pillanatra a gyerekek helyébe képzeljük magunkat: az iskolában hosszú órákon át kell figyelni és - amennyire sikerül - fegyelmezetten viselkedni, ami önmagában igen kimerítő. Ehhez sok esetben még hozzájön valamilyen különóra, és aztán még az otthoni tanulással, leckeírással is nyaggatják őket a felnőttek…

Ahhoz, hogy a gyerekek hatékonyan tanuljanak otthon, sokszor lehet szükségük segítségre - ne zárkózzunk el ettől, hiszen gyakran megesik, hogy csak egy jó “csapattársra” van szükségük, és máris jobban megy minden. Ne utasítsuk el a kérésüket, ha azt szeretnénk, hogy velük tanuljunk! (Sőt, inkább örüljünk neki, hogy a mi társaságunkra vágynak!) A vasalás, a mosatlan úgyis megvár, ne sajnáljuk az időt a gyerekekkel tölteni! Ha oda ülünk hozzájuk és segítünk, biztos, hogy gyorsabban végeznek az otthonra kapott feladatokkal, mintha azt várnánk, hogy egyedül oldjanak meg mindent!

Fontos: Ha kisebb korukban nem sajnáljuk az időt arra, hogy segítsünk nekik a tanulásban, könnyebben megtanulnak tanulni, így a későbbiekben nem csak önállóbak, hanem hatékonyabbak is lesznek! Ha azt látjuk, hogy a gyerekeknek az átlagosnál hosszabb ideig van szüksége felnőtt segítségére, ne mérgelődjünk és ne szidjuk le őket, inkább találjuk meg a módját annak, hogyan segíthetünk nekik, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból!

5 tipp, hogy flottul menjen a közös tanulás

  1. Ahhoz, hogy a gyerekek könnyebben befogadják az információkat és amikor szükség van rá, elő is tudják hívni, fontos, hogy a tanulás során fenntartsuk a figyelmüket, a koncentrációjukat. Ebben segít, ha odafigyelünk a rendezett környezetre: ha káosz uralkodik az íróasztalon és a szobában, a gondolatokat is nehezebb rendszerezni!
  2. Tanácsos kizárni az olyan zavaró tényezőket, amelyek elterelhetik a gyerekek figyelmét a tanulásról. A leckeírás idejére kapcsoljuk ki a tévét, hagyjuk a szobán kívül a mobiltelefonokat, és a videójátékokat is mellőzzük. Nem kell, hogy néma csend honoljon a szobában, de az erős ingereket jobb lecsendesíteni legalább erre az időszakra.
  3. Ne csak arra figyeljünk, hogy helyes megoldásokat írnak-e a gyerekek a feltett kérdésekre, hanem azt is, hogy mennyire lankad a figyelmük! Ha úgy látjuk, hogy fáradnak és egyre nehezebben megy nekik a koncentráció, inkább iktassunk be egy kis szünetet! Menjünk ki a konyhába inni, szeleteljünk nekik gyümölcsöt vagy készítsünk egy szendvicset! Ha az egy helyben ülést elégelték meg, hagyjuk, hogy egy kicsit ugráljanak-szaladgáljanak, aztán vágjunk bele újra a tanulásba!
  4. Az oxigéndús levegő bizonyítottan fokozza a szellemi teljesítményt, ezért sokat lendíthet a helyzeten az is, ha alaposan kiszellőztetjük a szobát, mielőtt bevonulunk tanulni. Ha azt látjuk, hogy a gyerek agytekervényei fáradnak, engedjünk be egy kis friss levegőt és lélegezzünk együtt mélyeket - ez a kis “kitérő” abban is segít, hogy megtörjük a leckeírás monotóniáját.
  5. A gyerekek többségének fontos, hogy pozitív visszajelzéseket kapjon a felnőttektől, vagyis az iskolai osztályzáson túl otthon is bevezethetünk valamilyen jutalmazási rendszert. Az ügyesen megírt házikért adjunk nekik matricákat, csillagokat vagy más apróságokat, amiket összegyűjtve aztán ajándékokra válthatnak. Persze nem kell hatalmas jutalomra gondolni: akár egy közös hétvégi program is lehet a “nyeremény”, de egy rég áhított könyvet vagy játékot is megszerezhetnek így!