Hogyan tartsuk tisztán a játékokat?

Amikor kisbaba érkezik a családba, a megszokottnál is fontosabbá válik a sterilizálás, a fertőtlenítés: a cumikkal és cumisüvegekkel kezdődik a sor, aztán a tányérkák és evőeszközökkel folytatódik. A játékok tisztán tartására is érdemes gondot fordítani, függetlenül attól, hány éves gyerek használja azokat rendszeresen!

A rendszeres kézmosás az elmúlt időszakban még inkább előtérbe került, pedig erre korábban ugyanúgy ügyelni kellett egy kisgyerek megérintése előtt, hiszen számtalan kórokozót (nem, itt nem csak a koronavírusra gondolunk!) adhatunk tovább másoknak akkor, ha elmulasztjuk a gyakori kézmosást. Ugyanilyen lényeges a rendszeres szellőztetés is - örökérvényűen, nem csak a Covid kapcsán!

Miért fontos a játékok tisztítása?

Kedvenc játékaikkal a kicsi és nagyobb gyerekek is rengeteg időt töltenek, sokszor fogják a kezükbe, magukhoz ölelik, az ágyba is magukkal viszik, sőt időnként a szájukba is veszik, mit sem törődve azzal, hogy olykor a földre esnek… Hoztunk néhány hasznos tippet, hogy könnyebb legyen harcba szállni a különféle szennyeződésekkel és kórokozókkal.

Plüssjátékok, babák és textil figurák tisztán tartása

Az első megszívlelendő jó tanács, hogy az egészen kicsi gyerekeknek ne adjunk a kezébe szőrös plüssjátékokat, mert azokra igen sok - szemmel láthatatlan - por tapadhat. A puha textil játékok szerencsésebb választásnak bizonyulnak, azok közül viszont csakis olyat válasszunk, amelyiken nincsenek lerágható szemek, gombok és egyéb díszítőelemek, vagyis szigorúan bababiztosak!

Örömteli hír, hogy ezeknek a játékoknak a nagy részét könnyedén tisztíthatjuk mosógépben. Ha netán makacsabb foltok éktelenkednek valamelyik szeretett figurán, tartózkodjunk az erőteljes folteltávolítók használatától. Mielőtt a mosógépbe tennénk a pórul járt játékot, keverjünk el kevés vizet 1-2 evőkanál szódabikarbónával, és az így kapott pasztát vigyük fel a foltra. Hagyjuk állni 15 percet, majd menjen a mosógépbe. Az öblítő rekeszébe tegyünk 3 evőkanál ecetet és indítsuk el a kívánt programot! (A játéknak nem lesz ecetszaga az ecetes öblítést követően!)

Ha a gyerek játéka kényes anyagból készült és nem tanácsos mosógépben mosni, mégis szeretnénk azt fertőtleníteni, hívjuk segítségül a hűtőt: tegyük a játékot egy műanyag zacskóba, és 24 órára helyezzük a fagyasztóba! A poratkák ennyi idő alatt garantáltan elpusztulnak egy nap leforgása alatt.

Műanyag játékok tisztítása

A műanyag játékok tisztítása kevesebb fejtörést okozó feladat, hiszen ezek a tárgyak a magasabb hőfokot is jól tűrik, a piszok és a kórokozók viszont kevésbé. A tisztításhoz használhatunk kíméletesebb mosogatószert, ami fontos, hogy mindig alaposan öblítsük le az átmosott játékokat!

Ennél is szelídebb megoldás az, ha egy szórófejes üvegbe meleg vizet engedünk, és 1 evőkanál ecetet keverünk hozzá. Fújjuk le ezzel az oldattal a játékokat, hagyjuk hatni 15 percig, majd egy enyhén nedves, puha ruhával töröljük át azokat!

Fából készült játékok tisztítása

A langyos vizes öblítés jó ötlet, de szódabikarbónát is használhatunk a takarításhoz: egy edénybe engedjünk meleg vizet, adjunk hozzá 2-3 evőkanál szódabikarbónát, majd miután feloldódott, mártsunk bele egy puha rongyot. Ezzel töröljük át a játékokat, majd friss levegőn szárítsuk meg.

Hogy mossuk a játékokat, amiket a gyerekek a szájukba vesznek?

A fogzás idején - sőt, a nagyobbak közül sokan a fogváltás során is! - a gyerekek előszeretettel rágcsálnak bizonyos dolgokat. Ezek tisztán tartására, fertőtlenítésére különösen nagy gondot kell fordítani, mert akár makacs szájfertőzés is lehet a könnyelműség vége.

  • A legegyszerűbb, ha forró vízbe áztatjuk és 12-15 percig hagyjuk pihenni a rágókákat, cumikat. Ami kiemelten fontos, hogy vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat a magas hőmérsékletű vízzel, illetve hogy a gyerekeknek csak azután adjuk oda kedvenceiket, ha azok már langyosra hűltek!
  • Azokat a játékokat, amelyeket nem helyezhetünk forró vízbe, ecetes vízzel sterilizálhatjuk a legegyszerűbben - mindig nagy gondot fordítva az alapos öblítésre! (Baja nem lesz a kicsinek akkor sem, ha némi ecet a játékon marad, a kellemetlen íze miatt azonban sírásra görbülhet a szája!)

Fotó kredit: Sandy Millar on Unsplash