Májusi ünnepek és rövid történetük

Május hónapban sem lesz hiány fontos eseményekből, hiszen ebben az időszakban köszöntjük az édesanyákat, a gyerekeket, ünnepeljük a munkát és még sok egyéb dolgot. Összegyűjtöttük ezeket egy csokorba nektek. 

Május az év ötödik hónapja, ekkor már javában virágoznak a fák, indul a természet megújulása. Több időt lehet kint tölteni a gyerekkel.

A hónap névadója Maia, aki ősi termékenység istennő volt a görög és római mitológiában. A népi kalendárium pünkösd havának is nevezi a májust, ekkor tartjuk a majálist.

Rengeteg hagyomány kötődik ehhez a hónaphoz

Mindjárt az első napon két eseményt is ünnepelhetünk. Az egyik a munka ünnepe, mely a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap. Sokan tévesen hazánkban a kommunizmus-szocializmus időszakához kötik és napjainkban már hallani sem akarnak erről az eseményről, viszont tudnunk kell, hogy gyökerei a brit ipari forradalomig nyúlnak vissza, akkor fogalmazódott meg a gondolat a nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció és nyolc óra pihenés szlogennel. Egészen 1891-ig kellett azonban várni, hogy a munkások követelései maradéktalanul teljesüljenek, és ekkor nyilvánították hivatalosan is május elsejét a munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé.

Szintén május elsején ünnepeljük a majálist, mely májusfa állítással keresztény ünnepként terjedt el. A májusfa állítás az újjászületést szimbolizálja, általában a kérők állították a lányos házak elé. Minél magasabb, díszesebb volt, annál jobban érzékeltette a fiú szerelmét. A majálison mindenki együtt szórakozik, vidám játékokat szerveznek szabadtéren, szinte az egész napot átszővik a rendezvények, táncos-zenés mulatságok.

Az édesanyákat is májusban ünnepeljük, méghozzá május első vasárnapján. Ekkor virággal, kisebb ajándékokkal kedveskednek a gyerekek, felnőttek édesanyjuknak, kifejezve ezzel szeretetüket, megköszönve a sok gondoskodást. Bár úgy érezhetjük, hogy ezt az ünnepet hazánkban mindig megtartották, mióta világ a világ, tudnunk kell, hogy csak 1925 óta ünnepeljük a hagyományos anyák napját. Ekkor a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első anyák napi ünnepséget, melynek ötlete az Egyesült Államokból került hazánkba, majd később már hivatalos iskolai ünnepé nyilvánították.

Május hónap utolsó vasárnapja a gyerekek ünnepe

A nemzetközi gyereknap a világ összes országában ünnepnap, mely Törökországból ered és 1920-ban tartották először. Az ENSZ 1954-ben javasolta, hogy legyen minden országban ezen a napon a gyermeknap. Bár hazánkban egészen 1954-ig már tartottak gyermeknapot, sőt gyermek hetet is, azt május első vasárnapján vagy júniusban rendezték meg. Viszont 54-től áttértünk mi is a május utolsó vasárnapján tartandó ünnepségre. Ezen a napon a világ gyermekeinek testvériségére, egymás megértésére és a gyermekek jólétének érdekében kifejtett erőfeszítésekre emlékezünk. Bár az eredeti gondolatokat csak kevesen ismerik, május utolsó vasárnapja mindig a gyerekekről szól, egész napos programok, rendezvények várják őket szinte minden évben. Otthon pedig sok-sok ajándék. 

Ti milyen különleges programot terveztek májusra? Osszátok meg velünk facebook oldalunkon.

https://www.facebook.com/homehelperseu/