Anyák napja alkalmából három izgalmas tény az anyákról

Mindent az anyák napjáról: honnan ered, miért fontos külön köszönetet mondani, és minek örülnek leginkább édesanyáink?

Az anyáknak szentelt nap az emberi kultúrával egyidős

Gondoljunk csak a willendorfi Vénuszra, Rheára vagy Íziszre: civilizációnk kezdetétől különleges, megbecsült státusz jutott az édesanyáknak, a világok és életek teremtőinek. Már az ókori Görögországban az istenek anyjának, Rheának a tiszteletére rendezett tavaszünnepen ünnepelték és imádták az anyaságot. Később, a keresztény hagyományok közé is beolvadt a pogány szokás. A XVII. századi Angliában külön napot szenteltek az anyaság ünnepének, amikor is a szolgálóként dolgozók szabadnapot kaptak, és ellátogathattak édesanyjukhoz. Mellettük a Balkánon élők is hasonlóképp tartottak jeles napot, amelynek alkalmával az emberek ajándékot víve látogatták meg anyjukat, nagyanyjukat.

A „hivatalos” anyák napjának ötlete elsőként Julia Ward Howe amerikai költőnő, írónő ötlete volt 1872-ben. A napjainkban ünnepelt anyák napját egy megindító személyes küzdelem ihlette: az ugyancsak amerikai, szociális munkásként dolgozó Mrs. Anna Marie Reeves Jarvis munkája során gyakorta mondta, hogy a világ édesanyái megérdemelnék, hogy legalább egy napot az évben az ő tiszteletüknek szenteljenek. Bár Mrs. Jarvis életét vesztette 1905-ben, lánya, Anna küzdött tovább azért, hogy ez a vágya teljesüljön. Két évvel azután, hogy 10912-ben az Anyák Napja Nemzetközi Szövetséget megalapította, olyannyira elterjedt a mozgalmának híre, hogy 1914-ben Woodrow Wilson elnök végül hivatalossá tette a ma ismert ünnepünket.

Hazánkban az amerikai példát követve később, 1928-tól vált bevetté, attól kezdve miniszteri rendelet tette lehetővé az iskolai ünnepségek keretében. Azóta töretlen népszerűségnek örvend az alkalom, amely során május első vasárnapján hagyományosan köszönetet mondunk édesanyáinknak az áldozatos munkájukért.

A posztmodern kultúra is kiveszi a maga részét az anya-tiszteletből: gondoljunk csak a születendő gyermekének védelméért küzdő Arwen tündehercegnőre, az Anyához imádkozó Cercei Lannisterre, vagy Lily Potter szó szerint életmentő, odaadó szeretetére. Legyen szó a múltról, jelenünkről vagy elképzelt világokról: az édesanyák tisztelete mindig jelen lesz ott, ahol emberek élnek.

Több időt áldoznak az otthoni munkájukra, mint a főállásukra

Édesanyának lenni a sok öröm mellett sok munka: ennek mérésére már a 2010-es évektől kezdve rendszeresen készülnek különféle kutatások. A nők feladatai a hagyományban gyökereznek és a modern társadalmi igényeknek megfelelően alakultak, alakulnak. A Nőügy 2018-as átfogó magyar felmérés tanulsága szerint legtöbbször a családokra hárul, hogy a fogyatékkal élőket, betegeket, időseket gondozzák, ellássák, és a kapcsolódó munkát rendszerint a nők teljesen magukra vállalják, sok esetben az egészséges gyermekeik ellátása mellett.

Ebből adódik, hogy Magyarországon rengeteg édesanya egyszerre három generációról gondoskodik: saját felmenőiről, gyermekeiről és magáról, ill. páráról. Egy 2019-ben publikált kutatás tételesen igazolta, hogy a nők több időt fordítanak az otthoni teendőre és gyermekeik nevelésére, mint valamennyi kenyérkereső foglalatosságra és önképzésre összesen.

Tartsuk ezt szem előtt a mindennapjaink során is: az édesanyák sokat tesznek, hogy zavartalanabb, jobb életet éljünk!

Tényleg varázsszó a köszönöm: ez teszi igazán boldoggá az anyákat!

Egy régebbi, 2014-es kutatásból az derült ki, hogy az édesanyák mit élveznek leginkább az anyai teendők közül, és mit a legkevésbé. Az eredmények szívmelengetők, többek között az is kiderült, hogy a leginkább élvezetes pillanat az anyai gondoskodás folyamatában a jóéjt puszi pillanata. (Nem meglepő módon a mosogatás került ki a feladatok legkevésbé kedvelt elemeként.) A felmérés kitért arra is, hogy mindezért elég köszönetet kapnak-e az édesanyák. Eszerint bár a család rendszeresen mond köszönetet, az édesanyák harmada vágyna több, rendszeres köszönetnyilvánításra a fáradozásaikért.

Május első vasárnapja kiváló alkalom, hogy emlékezetessé tegyük számukra a hálánk kifejeződését, és mondjuk ki azt, ami magától értetődő: mennyire szeretjük és köszönünk nekik mindent!

#anyáknapja #édesanya #család #anya #gyerek #mothersday