Közeleg a gyereknap: tudod, milyen meglepetésnek örülne leginkább a csemetéd?

Plüssállat, tablet, strandbelépő: sorra pörögnek a lelki szemünk előtt az ötletek, hogy mivel lepjük meg a családunk legfiatalabb tagjait a hónap utolsó vasárnapján, az idén május 30-ára eső gyermeknapon. Felmerül kérdés, mire vágyik és mire van leginkább szüksége? Ha bizonytalan vagy, íme három támpont, hogy könnyebb legyen a döntés!

A gyereknap, csak úgy, mint egy születésnap, névnap, karácsony vagy bármely egyéb ünnep kulcsfontosságú a kisgyermekek időérzékelésében. Míg a hétköznapi rutin és napirend az állandóságot és biztonságot, addig az ünnepek a ráhangolódást, és a várakozás izgalmát adják. A jeles alkalmak mérföldkőként szolgálnak, és segítenek az idő múlását érzékeltetni a legkisebbeknek. Éppen ezért fontos, hogy amikor egy ilyen ünnepi naphoz érkezünk az évben, ügyeljünk rá, miképp viszonyulunk hozzá, és így milyen mintát lát a gyermekünk, mit tanul ezekből a számára kiemelten fontos eseményekből.

Hogyan tegyük maradandó élménnyé? Vegyük sorra!

Ismerjünk meg valami újat közösen: tanuljunk meg pihenni!

Sajnos sokunknak okoz nehézséget, hogy elég mennyiségű és minőségű időt töltsünk el a gyermekeink társaságában. Ha sor kerül rá, természetes, hogy még kevésbé van erőnk és energiánk, hogy tanítsuk is a gyermekeinket. Ebben a folyamatosan gyorsuló, frusztráló világban helytálló felnőttként a példánkat követő gyerekek hamar megtanulják, hogy miképpen szükséges rengeteg feladatot magukra vonniuk és teljesíteniük – épp csak azt nem, hogy emellett hogyan tudnak eredményesen pihenni!

A gyereknapi pihenést – mint a sűrű hétköznapokat élőknek általában valamennyi napjukat – érdemes megtervezni, előre kifundálni, milyen programok közül érdemes válogatni, azt rugalmasan kezelve pedig figyelni a gyermek és saját igényeinkre!

Mit ér az élet fantázia nélkül? Osszuk meg vele a világteremtő képzelet tudományát!

A koronavírus és a modern technológia, a munkahelyi és társadalmi elvárások sosem látott módon korlátozzák és feszélyezik az időt és módot, ahogyan a gyermekeinkkel együtt lehetünk. Nem csoda, ha egyre többször kerül elő a telefon vagy tablet, amely lenyűgözi a kicsiket, tanítani és fejleszteni is tudja a gondolkodásukat. Igen ám, de a fantáziájukat nem feltétlen javítja, holott a szárnyaló képzelet életük végéig jelent mentsvárat, segítséget, teszi őket sikeressé, produktívvá, nyitottá.

Szenteljük a gyereknapot a fantáziának! Mozduljunk meg a csemeténkkel együtt, labdázzunk, sportoljunk, vagy mélyedjünk el a művészetekben, zenéljünk vagy rajzoljunk. A lényeg, hogy szervezzünk vagy bármiféle kreativitást igénylő, vagy a fizikai valóságban játszódó, esetleg szociális kapcsolódással együtt járó programot – utóbbira jó példa lehet a kisállat gondozása vagy a társasjáték.

Random mütyür helyett fontoljuk meg alaposan, milyen játékot kapjon a gyermek!

Ha a csemetének mindenképp ajándékot szeretnénk adni a jeles alkalomra, akkor tartsuk szem előtt, hogy melyek a „jó játék” ismérvei: legyen variálható, engedje szabadon áramolni a fantáziát, biztosítsa valamiképp a mozgás örömét és legyen letisztult. Ha ezeknek megfelelő játék mellett tesszük le a voksunkat, értelmes és tartalmas időtöltést jelentő alternatívát nyújtunk a kicsinek!