Készségfejlesztő játékok kicsiknek: ne hagyd, hogy csak az intézményben találkozzanak velük!

Készégfejlesztő játékoknak hívjuk azokat a kicsiknek készült szabadidős elfoglaltságokat, amelyek játékos módon tudják segíteni őket, hogy megtanuljanak számolni, logikusan gondolkodni, színeket és formákat felismerni, finommotoros készségeket fejleszteni. Szükség is van rájuk ahhoz, hogy bátor, magabiztos és kiegyensúlyozott személyiséggé fejlődjenek a gyermekek. Neked is érdemes beszerezned vagy akár készítened készségfejlesztő játékokat, hogy ezzel is támogasd a gyermeked tanulását! 

Készségfejlesztés kicsiknek: fantázia és finommotoros mozdulatok!

Míg hároméves kor alatt a gyermekek készségfejlesztésekor a legfontosabb, hogy olyan játékokat keressünk, amelyek a mozgáskoordinációt és a józan logikát fejlesztik, addig óvodás korúaknál már az a feladat, hogy mindezt ötvözzük finom mozdulatokkal és fantáziával. Ilyenkorra a gyerekeknek megvan az alap készség, amelynek a kibontakoztatására, árnyalására van lehetőség a készségfejlesztő játékok segítségével. A Lego építőkockák örökké tartó népszerűsége is ebben rejlik: végtelen fantáziadús alkotás mellett finommotoros készségeket is igényelnek, hogy az aprócska elemeket ügyesen egymáshoz lehessen illeszteni.

Továbbá ebben az életkorban veszi kezdetét a felnőtt-világ utánzása. Éppen ezért a készségfejlesztő játékok akkor jók, ha azok rímelnek a felnőtteknél látott tevékenységekre. Ilyen játékok lehetnek a barkács készletek, mini kerti szerszámok vagy konyhai kiegészítők.

Iskolás korban sem ér véget a készségfejlesztés

Az iskolakezdés nagy váltás egy kisgyermek életében, hiszen a tanulás egy új formájában kell jártasságot szereznie. Ebben a korban a memóriafejlesztő játékok, asszociációs és logikai feladványok azok, amelyek leginkább segíthetik a kicsiket a fejlődésükben. Mivel kb. nyolcéves korig fejlődik a leggyorsabban a gyermekek gondolkodása, különösen fontos, hogy az ezt követő időszakban szülőként energiát szánjunk a gyerekek további fejlődésére – de ne erőből! Az iskolai rendszerű oktatás mellett itthon ne a frusztráló házifeladatoknak szenteljük a legtöbb energiát, hanem a közös, élményalapú játékoknak! Érdemes családi kártyapartikat, társasesteket tartani, olyan elfoglaltságokat szervezni, ahol a gyerekeknek használniuk kell a fejüket, de nem érzik az iskolaszerű nyomást és frusztrációt.

Emellett tartsuk szem előtt: az ő fejlődésük, készségeik alakulásának sebessége nem egyenletes tempójú, ahogyan senkié sem. Legyünk türelmesek, ne várjunk tőlük folyton folyvást a sikereket, nagyléptékű fejlődést minden téren. Hagyjuk őket „hozzánőni” az addig megszerzett tudásukhoz.