Idősgondozás otthon: ezeket kell tudnod, mielőtt belevágsz

Társadalmilag vegyes megítélésű kérdés, hogy a gondozásra szoruló felmenőink ápolása kinek a feladata. Van, aki szerint a család kötelessége, más szerint szakemberek mellett jobb helyen lehetnek. Mindenkinek egyénileg kell eldöntenie, hogy ő maga látja-e el az idősét. Nincs két egyforma élethelyzet és családi múlt, ezért bárhogy is döntesz, nem kérdőjelezheti meg senki a jogosságát. Ezúttal azt vesszük át, hogy mire kell készülnöd, ha a kezedbe veszed a feladatot.

Három tényező van, amit mindenképp érdemes szem előtt tartanod, ha otthon gondozod a segítségre szoruló szépkorút.

1. A lakást idősbaráttá kell tenni!

Szép vagy sem, tagadhatatlanul igaz a mondás, miszerint az öregkor a második gyermekkor. Igaz ez arra is, hogy az élettér sok veszélyt és nehézséget jelenthet a nehezen mozgó időseknek. Ha úgy döntesz, otthon ápolod, át kell alakítanod némiképp az életteret. Elég helyet, szobán belüli közlekedési folyosókat kell kialakítanod, hogy ott bottal vagy kerettel is kényelmesen tudjon járni az idős rokon. A szőnyegeket csúszásgátlóval kell ellátnod, és eleve minden csúszós felületet érdemes letakarnod, nehogy elessen az ápolt. A fürdőbe és mellékhelyiségbe is kapaszkodót és csúszásgátlót kell kitenned. Ha nagy az otthonod, esetleg lépcső található benne, plusz ülőalkalmatosságot is érdemes kihelyezni, hogy alkalmasint megpihenhessen ott a gondozott.

2. Vigyél rendszert a hétköznapokba!

Egy ápolásra szoruló idős mellett, ha nem is betonba öntött, de határozott időbeosztásra lesz szükséged. Fix használati utasítással rendelkező gyógyszerekhez, speciális étkezéshez, esetleg kezelésekhez és egyéb programokhoz kell alkalmazkodnod. Ez akkor mehet a leggördülékenyebben, ha valamiféle napirend alapján alakítod, szervezed az életeteket.

3. Hagyj időt magadra is az ápolás mellett!

Aki még nem járt hasonló cipőben, nem tudja elképzelni, mekkora felelősség és mennyi fizikai és szellemi energiát igényel, hogy valaki a felmenőjét ápolja, gondozza. A fizikai terhelés mellett mentálisan is rettentő nagy kihívás mindkét félnek, hogy helyén kezeljék, hogy az addig tettrekész, mozgékony, cselekvő és aktív szülő- vagy nagyszülőkép átalakul. Gondozottként könnyen kialakul a hiábavalóság és terhesség érzése, gondozóként pedig szorongást és mély fájdalmat okozhat, ha közelről nézi végig valaki az általa tisztelt és szeretett idős leépülését.

Ennek mérséklésére egyetlen módszer létezik: pihenők és levezetők, tervezetten, rendszeresen, szükség esetén néha akár gyakrabban is! Hatalmas felelősséget vállalsz magadra, de emellett önmagad igényeire, feltöltődésére is gondolnod kell! Sose feledkezz meg a saját szükségleteidről!