Rendcsinálás örömmel? Igen!

Hallottál már a KonMari-módszerről? Háziasszonyok tömege rajong a japán hölgy, Marie Kondo rendszerező és rendrakó ötleteiért! Egyre népszerűbb itthon is Rend a lelke mindennek nagysikerű könyve, amely arra bíztat, hogy a drasztikus rendrakás a léleknek is jó érzés lesz!

A ruhakupacok

A takarítás rendrakás célja, hogy gondját viseljük annak, amink van és gondoskodjunk a családunk, környezetünk kényelméről. Ha új életre vágyunk, akkor a rendszerezéssel kell kezdeni. Osszuk otthonunkat kategóriákra: ruhák, könyvek, papírok, comodo (garázs, fürdő és egyebek – ez a legtágabb kategória) és tárgyi emlékek. Saját tulajdonunktól nehezen válunk meg, egy plüssmackótól pl. nehezebben, mint ruháinktól. 

Kategóriánként kell kiborítani az összes holminkat az ágyra, vagy földre, így jobban átlátjuk. Ha az ágyunkra tesszük a rengeteg ruhát, garantáltan elpakolunk lefekvés előtt. Indulhat a selejtezés! Marie Kondo azt mondja, hogy öleljük magunkhoz a ruhadarabokat, és csak akkor maradjanak velünk, ha örömujjongást vált ki belőlünk, mintha egy kiskutyát ölelnénk. Legyünk hálásáak a kiszanált ruháknak és a sosem hordott ruháknak is van értelme: megtanítottak minket arra, hogy mit nem viselünk szívesen. Ne lepődjünk meg, a folyamat közepén még nagyobb lesz a káosz, de lépésről-lépésre a helyére kerül minden. Idővel még gyorsabban megy majd a selejtezés. Igazából ez az egész egy kis szertartás, aminek meg kell adni a módját, de könyörtelennek lenni a feleslegessé vált darabokkal.

Origami - a hajtogatás művészete

A KonMari-módszer népszerű eleme a hajtogatás. Helytakarékosság szempontjából legjobb, ha a ruhaneműket állítva és összehajtva tároljuk. Ha ügyesen csináljuk, téglalap formát kapunk, ami sátor módjára magától megáll. Az alapokat ebből a videóból sajátíthatod el: Marie Kondo: Basic Folding Method

Esztétikus tárolás

Érezted már, hogy a szekrényedben káosz uralkodik? Az esztétikus tárolás nem csak praktikus, de garantáltan jobb érzés lesz a gardróbba benézni. A felakasztott darabok jobban mutatnak, ha a hosszabbaktól és nehezebbektől megyünk a rövidebbek és könnyebbek felé (balról jobbra). Ne lógjanak a ruhákon felesleges a biléták, csomagolás vagy a ruhákat tartó vékony pántok. A régi cipősdozokat hasznosítsuk újra, remek zokni tároló lesz belőlük, segítenek a rendszerezésben. 

A cipős szekrényben, alulról felfelé haladjunk, a nehezebb cipőket kövessék a könnyebbek, és csoportosíthatjuk őket szín, típus vagy vásárlási idő szerint is. A konyhai fiókokban is használhatunk dobozokat az elkülönítésre, és a hasonló nagyságú eszközök egyre rendezésével máris esztétikusabb képet kapunk.  

Ha egy-egy szobának csak bizonyos részeiben tárolunk és mindennek legyen állandó helye van, mi több olyan, ahol jól mutat, máris szemet gyönyörködtető és léleksimogató érzésünk lesz.

További hasznos praktikákért vásárold meg a Marie Kondo új könyvét: Tiszta öröm címmel  >>>

A rendrakás több mint nyűg: ha otthonodban szép, igényes környezet vesz körül, te is jobban tudsz fejlődni, és figyelmet fordítani az igazán fontos dolgokra! Ha számodra kiemeltem fontos a rend és tisztaság, házvezetőnőként garantált karrier lehetőség vár rád itthon és külföldön is! Olvass többet Házvezetés/Idősgondozás tanfolyamunkról ITT!