Szabadtéri játékok hidegben

Sokaknak inába száll a bátorsága, amikor a hőmérők higanyszála alacsonyabbra kúszik, mert azt gondolják, hogy a kinti játék után garantált a megfázás. Szerencsére ez nem igaz, mára a tudósok is bebizonyították, hogy a friss levegőn erősödik az immunrendszer, sőt, a betegeskedő gyerekeknek is jót tesz, ha - megfelelően felöltöztetve - kimozdulnak egy kicsit otthonról. 

Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy mégis mit csináljunk a szabadban, hiszen játszótérre nem nagyon mehetünk ilyenkor, főleg akkor nem, ha zuhog az eső, szakad a hó, netán minden csupa sár.

A legjobb természetesen az lenne, ha hosszú sétákat tennénk a hegyekben, ez azonban csak igen keveseknek adatik meg a napi rendszerességgel. Azért a városlakó gyerekeknek sem kell lemondani a kinti örömökről, igaz, az ő lehetőségeik azért jóval korlátozottabbak.

Íme néhány ötlet, hogyan tehetjük színesebbé a szabadban töltött pillanatokat!

Bogyók, tobozok, levelek

Ha erdőbe vagy mezőre nem is juttok el, egy parkot vagy játszóteret biztosan találtok az otthonotok közelében, ott pedig gyűjthettek sok apróságot, ami kincset érhet az otthoni kreatívkodás során. Szedjetek faleveleket: ezeket papírra ragasztva és filccel, ceruzával vagy festékkel kidekorálva egyedi képet készíthettek. Bogyókból és tobozokból asztaldísz születhet, de akár nyomdázhattok is velük, ha befestitek őket és üres papírra pecsételtek velük! Ha szerencsétek van, gesztenyét vagy makkot is gyűjthettek, netán dióval térhettek haza - ezekből kis figurákat eszkábálhattok ragasztóval.

Madáretetés

Akik kertes házban élnek, könnyen kihelyezhetnek egy madáretetőt, azonban ennek akkor sincs akadálya, ha valakinek "csak" terasza van, hiszen ott is ki lehet tenni egy kis tálkában eleséget a szárnyas vendégeknek. Legvégső esetben az ablakpárkányra is kerülhet az etető, biztosak lehetünk benne, hogy a hidegben keresgélő madarak meg fogják találni! A gyerekeknek garantáltan nagy élmény rendszeresen töltögetni a madáretetőt, és a meleg szobából figyelni, ki falatozik a terülj-terülj asztalkánkról. Fontos, hogy ha belekezdünk, tavaszig ne hagyjuk abba, mert az - főleg a fagyos napokon - a madarak életébe is kerülhet! Ha odaszoknak hozzátok, számítanak az ételre, így komoly gondot okozhat, ha hoppon maradnak.

Mennyi az annyi?

A nagyobb gyerekekkel, akik érdeklődnek a számok világa iránt, egy kiadós séta közben játszhatunk egy számolós játékot. Találjátok ki előre, hogy mit fogtok megszámolni, s egész idő alatt tartsátok nyitva a szemeteket: számolhattok mondjuk kék autókat, kertekben csaholó kutyákat vagy épp szemüveges bácsikat - csak a fantáziátok szab határt annak, hogy mire fogtok "vadászni".

Betűkereső

Szintén a nagyobbaknak lehet érdekes, ha fejetekbe veszitek, hogy egy-egy betűre figyeltek út közben - akár versenyre is kelhettek, ki látja meg többször a neve kezdőbetűjét az autók rendszámában, az óriásplakátokon, a boltok nevében stb. Ez tökéletes arra, hogy a gyerekek játszva tanuljanak, és szinte észrevétlenül fűzzék egyre szorosabbra a barátságukat az ábécével!

Photo by michael podger on Unsplash