Tavaszi gyermekbetegségek

A hideg és szürke tél után alig várjuk, hogy végre jobbra forduljon az idő és többet lehessünk a szabad levegőn, a felhőtlen öröm mellett azonban – legalább nekünk, felnőtteknek – ügyelni kell a tipikus tavaszi betegségek megelőzésére.

Főleg a gyerekek hajlamosak arra, hogy alul-öltözzenek, amikor kinti játékra vagy sétára készülnek, tudni kell azonban, hogy a várva-várt tavaszi napsugarak még erőtlenek, vagyis ilyenkor még többnyire hűvös van, és az idő gyakran nyirkos. Elég, ha a szükségesnél lengébben öltöznek vagy a nagy játék hevében megizzadnak, kimelegszenek, és máris megfázhatnak a csalóka időben!

Ébrednek a vírusok

A tavaszi nátha mellet gyakran ütheti fel a fejét az igen kellemetlen, hányást és hasmenést okozó vírus. Mivel a téli hónapokban kiürülnek szervezetünk vitaminraktárai, immunrendszerünk nem mindig nyújt biztos védelmet, így könnyebben megbetegedhetünk, a gyerekekről nem is beszélve! Ezek a vírusok rendkívül fertőzőek, ha valaki “hazaviszi” őket, akkor nagy valószínűséggel az egész családnak része lesz benne.

Felnőtteknél és gyerekeknél is kulcsfontosságú a megfelelő folyadékbevitel, a legjobb, ha lassan, kortyonként juttatjuk a szervezetbe – a gyerekeknek kiskanállal is adagolhatjuk a vizet, a teát vagy a higított gyümölcs- vagy zöldséglevet. Ha a kicsik nem akarnak inni, vagy nem marad meg bennük a bevitt folyadék, szükségessé válhat a kórházi kezelés, ők ugyanis nagyon hamar kiszáradhatnak, ami komoly következményekkel járhat. Amikor a tünetek alábbhagytak, érdemes probiotikumot szedni, így helyreállíthatjuk a bélflóra kibillent egyensúlyát.

Fűben-fában

A hívogató napsugarak hatására a növények is rügyet bontanak, a rovarok pedig előbújnak rejtekeikből. Bár inkább nyáron jellemző, érdemes már most odafigyelni a csípések megelőzésére! Az orrfolyás, a tüsszögés és a szemviszketés nem csak a nátha tünetei lehetnek, hanem akár allergiára is figyelmeztethetnek. Ha ezek a panaszok makacsnak és elhúzódónak tűnnek, jelezzük a gyerekorvosnak, aki szükség esetén allergiatesztre küldheti a gyerekeket.

Ha a homokozó a ludas…

Sokan nem is gondolnánk, de bizony a játszótéren is össze lehet szedni jó pár kellemetlen fertőzést! A kóbor állatok ürülékével kikerülő bélférgek és élősködők a homokozókban veszélyt jelenthetnek a gyerekekre is, a fertőzésre többek között hányás és hasmenés hívhatja fel a figyelmünket. A kezükre tapadt piszkot a kicsik egy óvatlan pillanatban akár a szemükbe is beledörzsölhetik, komoly betegséget előidézve.

Sajnos bőrbetegségeket is be lehet gyűjteni a homokozóban, éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hova hordjuk játszani a kisebbeket. Messziről kerüljük el a bekerítetlen, elhanyagoltnak látszó játszótereket és homokozókat, mert azokban bizony hemzseghetnek a különféle kórokozók!

TIPP: 

Mindig legyen nálad nedves törlőkendő és/vagy kézfertőtlenítő gél, hogy játék közben is könnyen áttörölhesd a gyerekek kezét, jelentősen csökkentve a fertőzés lehetőségét.