Elsősegély

Életbevágóan fontos!

Az elsősegély tanfolyamok elvégzése a szó szoros értelmében véve életmentő lehet, hiszen olyan tudást kaphatunk a jól felkészült oktatóktól, amivel akár tragédiákat is megelőzhetünk. Persze, amikor részt veszünk egy ilyen tanfolyamon, a legtöbben azt reméljük, hogy sosem lesz szükségünk az itt tanultak alkalmazására – annál azonban elképzelni sem lehet rosszabbat, hogy megtörténik a baj, nekünk pedig fogalmunk sincs, hogyan segíthetnénk. 

Vészhelyzetekben nagyon sok múlik azon, hogy meg tudjuk-e őrizni a hidegvérünket,

mert ha pánikba esünk, akkor vagy leblokkolunk vagy nagy valószínűséggel rossz döntést hozunk. Márpedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy akkor veszítjük el a józan ítélőképességünket, ha felkészületlenül csöppenünk bele egy-egy szituációba – éppen ezért az, aki elvégez egy elsősegély tanfolyamot, nagy valószínűséggel helyt tud állni és szükség esetén akár életet is menthet.

  • Mit kell tenni, ha valaki hirtelen rosszul lesz a közelünkben?
  • Hogyan segíthetünk félrenyelés, fulladás alkalmával?
  • Mi a teendő akkor, ha a szemünk láttára történik baleset?

Akik nem vettek még részt elsősegély tanfolyamon, vélhetően (és egyébként érthetően) megijednének, és fogalmuk sem lenne arról, hogy mit kellene tenniük. Tehetetlen szemlélődőként sajnos egyáltalán nem növelnék a bajba jutottak túlélési esélyeit, amit azután később csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudnának maguknak megbocsájtani. Aki viszont birtokában van a megfelelő tudásnak és gyakorlati felkészítésen is átesett, általában még rendkívül nagy stresszhelyzetben sem blokkol le, és teszi a dolgát – amin akár emberéletek is múlhatnak.

A jogosítvány megszerzése előtt mindenkinek részt kell vennie egy elsősegély tanfolyamon, sőt vizsgát is kell tennie, vannak, akiknek a munkahelyén is tartanak ilyen képzéseket, szép számmal akadnak azonban olyanok is, akik sosem hallották szakemberek szájából az életmentő tudásanyagot. Az utakon vagy a munkahelyen kialakult vészhelyzetek mellett gondolnunk kell a kisgyerekes családokra, a bébiszitterekre és a pedagógusokra is, akik számára szintén életbevágóan fontos lenne az elsősegély tanfolyam elvégzése.

Az elsősegély tanfolyamok rövid ideig tartanak, azonban olyan lényeges tudnivalókkal gazdagítanak, amelyeknek egész életünk során hasznát vehetjük. Megtanuljuk, mit kell tenni fulladás esetén vagy olyankor, ha idegen test akadályozza a légutak átjárhatóságát, és bemutatják az újraélesztés menetét. Szó esik ezek mellett a különféle sérülésekről (égésekről, szúrt sebekről, ütésekről stb.), valamint a leggyakoribb betegségekről.