Egy torokszorító betegség: a krupp

Sok kisgyerek hajlamos arra, hogy egyik betegségből essen a másikba, főleg akkor, amikor bekerül a bölcsődébe vagy az óvodába. Az esetek többségében csak egyszerű nátháról van szó, azonban jobb félni, mint megijedni, így érdemes felkészülni az olyan komolyabb légúti betegségre, mint amilyen például a krupp. 

Ez a betegség leggyakrabban a három év alatti gyerekeknél alakul ki, vírus- vagy baktériumfertőzés miatt. A betegség kezdeti szakaszában még nem tűnnek ijesztőnek a tünetek, hiszen általában csak enyhe hurutos köhögés jelentkezik, de van, akinél még ez sem figyelhető meg. Az éjszaka közepén azonban jellegzetes, kutyaugatáshoz vagy lónyerítéshez hasonló hangok kíséretében köhögni kezd a gyermek – az, hogy megőrizzük a nyugalmunkat és tudjuk, hogy mi a teendőnk egy ilyen szituációban, azért is nagyon fontos, mert ha a kicsi kétségbe esik, az amúgy is kellemetlen köhögőroham csak súlyosbodhat. 

Mire figyelj?  

A kruppot sosem szabad félvállról venni, mert a köhögéstől egyre inkább megduzzadt toroktól a gyerek egyre nehezebben jut levegőhöz, ami akár fulladás-közeli állapotot is előidézhet. Ha ugató köhögést hallasz, hirtelen felszökik a láz, illetve rekedtség és sípoló légzés is megfigyelhető, gondolni kell arra az eshetőségre, hogy a gyerek kruppos.

Ezt tedd, ha baj van!

Ha a kisgyerek, akinek gondját viseljük, éjszaka köhögőrohamra ébred, hívjuk fel az orvosi ügyeletet, és akármilyen hideg is az idő, nyissuk ki az ablakot. A kis beteget bugyoláljuk meleg takaróba, és álljunk a kitárt ablak elé, amíg meg nem érkezik a szakszerű segítség. A friss, hideg levegő megkönnyíti a légvételt, illetve sokat segít az is, ha csökkenteni tudjuk a levegőért kapkodó gyerek ijedtségét. 

Hogyan segít az orvos?

A kiérkező orvos kalciumot, antihisztamint tartalmazó gyógyszerrel, valamint szteroidos kúppal enyhíti a panaszokat, előfordulhat azonban az is, hogy a biztonság kedvéért kórházba küldi a csemetét. Itt párás levegővel segítik a gyógyulást, és nem utolsó sorban megfigyelés alatt tartják a beteget. A kruppos rohamot követően receptre is felírják a vészhelyzetben szükséges gyógyszereket, így azok mindig kéznél lesznek. Ha ismét kialakulna a betegség, és a köhögés nem enyhülne sem a kúp, sem a hideg levegő hatására, mindenképpen fel kell hívni az ügyeletet!

Érdekességek

  • A kruppra szerencsére nem minden kisgyerek hajlamos: az esetek többségében kisfiúkat érint, akik 5-6 éves korukra ki is növik ezt a problémát.
  • A szakértők szerint a gyerekek az iskolakezdésig évente körülbelül 6-8 megfázáson esnek át, ebből a szempontból a novembertől márciusig terjedő időszak a legrizikósabb.
  • A légúti megbetegedések kialakulásáért közel kétszáz különböző kórokozó tehető felelőssé, amiket a kevésbé erős immunrendszerű gyerekek igen könnyen begyűjtenek.
  • Nyilván senki nem örül annak, ha a gyerek beteg, tudni kell azonban, hogy a kisebb fertőzések épp azt szolgálják, hogy az immunrendszer kellően megerősödjön és a kicsi rendelkezzen a megfelelő ellenanyagokkal.
  • Az 5 év fölötti gyerekek nem csak azért betegszenek meg ritkábban, mert fejlettebb az immunrendszerük, hanem azért is, mert ebben a korban már önállóan tudnak kezet mosni, orrot fújni és tüsszentéskor, köhögéskor a szájuk elé teszik a kezüket.