5 szülői hiba, ami miatt rosszul alhatnak a gyerekek

Az elegendő mennyiségű, pihentető alvás nem csak a felnőtteknek fontos, hanem a gyerekeknek is. Hiába nem járnak dolgozni és nem kell a munkahelyükön kiválóan teljesíteniük, ahhoz hogy jó kedvük legyen, kellően tudjanak koncentrálni és nem mellesleg az immunrendszerük is jól működjön, elengedhetetlenül fontos a pihenés. 

A hozzáértők szerint a legtöbb gyerek keveset és rosszul alszik – de nem azért, mert nincs igénye az alvásra: sokkal inkább azért, mert a felnőttek nem tanították meg neki, hogyan hajtsa álomra a fejét, vagy a szabálytalan napirend következtében nem alakul ki benne az a szokás, hogy az éjszakát alvással töltse. Emiatt tarkíthatják az estéket sírós jelenetek, amik bizony minden érintett számára kimerítők - nem csak a gyerekek szenvednek tőle, hanem a felnőttek is.

Eleget alszik a gyerek? Ismerd fel!

A nem megfelelő mennyiségű alvás nem csak fáradtságot okoz, a probléma ennél jóval szerteágazóbb. Ha az alábbiakat tapasztalod a kicsiknél, könnyen lehet, hogy elég az alvási szokásain változtatni ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és könnyebben kezelhető legyen:

  • Viselkedészavarok
  • Fizikailag és szellemileg is alacsonyabb teljesítmény
  • Figyelemzavar, koncentráció hiánya
  • Ingerlékenység, robbanékonyság

Tudtad?

Egy 2010-es felmérés szerint a 2 év alatti gyerekek csaknem harmada küzd alvásproblémákkal, ez a szám azonban 3 éves korukra megfeleződik. Az alvászavarok hátterében ebben a korban legtöbbször a szülők által bevezetett rossz szokások állnak, amiket némi odafigyeléssel szerencsére helyre lehet hozni.

1. Össze-vissza vacsora

A vacsorát próbád minden nap azonos időpontban tálalni - erre a dolgos hétköznapokon fordíts különösen nagy figyelmet! Ha a gyerekek számára már nem jelent gondot az elalvás, akkor egy kicsit lazíthatsz a gyeplőn, de amikor még csak gyakorolják az egyedül alvást, ügyelj a következetességre! Arra is figyelj, hogy a nap utolsó étkezéséhez már ne igyanak túl sokat a gyerekek, mert ha fel kell kelniük éjszaka, hogy vécére menjenek, az megzavarhatja a pihenésüket

2. Rosszul megválasztott ételek

Már a délutáni órákban érdemes odafigyelni arra, hogy a gyerekek ne kapjanak koffeint tartalmazó ételeket és italokat. Épp ezért mellőzd a kólát (ami egyébként egyik napszakban sem ajánlott!), a csokoládét, a forró csokoládét és a kakaót, a teát, valamint a kávékrémes édességeket! Az aszalt gyümölcsök, a füge és a datolya az álomhozó ételek közé tartoznak, akárcsak a padlizsán, a paradicsom és a tésztaételek (leginkább a teljes kiőrlésűek). Elalvás előtt segíthet egy kis kamilla vagy citromfű tea, valamint a régi klasszikus, a langyos tej mézzel édesítve (szigorúan fogmosás előtt!). 

3. Ad hoc fürdésidő

A legjobb, ha az esti fürdésre még a vacsora előtt sor kerül, mert sok gyereket felpörgethet. Aki nem szeret fürdeni, túlzottan feszültté válhat, különösen akkor, ha az esti fürdést még sírós hiszti is megelőzi. A vízimádó gyerekeket ezzel szemben épp azért “pörgetheti fel” túlságosan a lubickolás, mert lázba hozza őket ez a kellemes esti szertartás. A fürdés időzítésén tehát jóval több múlik, mint gondolnád!

4. Este is rohanunk

Hasonló okokból kifolyólag jobb, ha este - leginkább az alvásidő közeledtével - már nem ülnek a gyerekek a számítógép elé játszani, és nem néznek olyan meséket sem a tévében, sem telefonon vagy tableten, amik felzaklathatják. Próbálj inkább olyan játékokat kitalálni, amik megnyugtatják és kikapcsolják. A meseolvasás, a közös rajzolás vagy zenehallgatás kiválóan segíthet az ellazulásban.

5. Akkor fekszenek, amikor akarnak

A következetesség nemcsak a vacsora időpontját illetően hozhatja meg a sikert, hanem akkor is, ha törekszel arra, hogy a gyerekek nagyjából ugyanabban az időben bújjanak ágyba, és megközelítőleg azonos időpontokban ébredjenek reggel! Ha sikerül beállítani és fenntartani ezt a ritmust, nagyban megkönnyítheted az egész család dolgát!

Fotó kredit: Annie Spratt on Unsplash