Változások az OKJ-s képzések terén 2020-ban

Mint azt nemrégiben a Kormányrendeletből megtudhattuk 2020 szeptemberében átalakul a felnőttképzés. Annak néztünk utána, vajon ez mennyiben fog változást hozni a tanulni vágyók életében.

Az utóbbi néhány évben rengetegen próbáltak meg új szakmát tanulni munka mellett. A könnyítéseknek köszönhetően az OKJ-s képzések segítségével bárki elkezdhetett önfinanszírozó módon új szakmát tanulni, fejlődni, amellett, hogy dolgozott is.

Az OKJ-s képzés során nem kellett ismét iskolarendszerű képzésben részt vennie, rugalmasabb időpontokban lehetett bejárni a különböző tanfolyamokra, és még gyorsabban, rövidebb idő alatt is elsajátítható volt egy szakma. 

Ez idén szeptembertől változni fog,

hiszen bizonyos szakmákat újra csak kizárólag iskolai rendszerű képzésben, nappali vagy esti tagozaton, minimum két év alatt lehet elvégezni.

Korábban is volt 27 szakma esetében ez a szigorítás, most azonban 196 ilyen alapszakma és szakképesítés-ráépülés szerepel a rendeletben. 

Ezzel az intézkedéssel nemcsak azok kerülnek nehéz helyzetbe, akik korábban munka mellett szerettek volna egy új szakmát elsajátítani, hanem azok is, akik gyorsan, rugalmas körülmények között szerették volna elsajátítani az új tudást, ezzel mielőbb kikerülni a munkaerőpiacra és biztosítani megélhetésüket.

A felnőttoktatással foglalkozó cégek között is biztosan akad olyan, mely bezárhatja az intézményt, hiszen számukra 2020. december 31. után már nem lesz lehetőség ezekben a szakmákban képzést tartani.

Olyan szakmák is visszakerültek az iskolarendszerű képzésbe, mint például a fodrász, vagy a kozmetikus technikus, melyek esetében a gyorsan változó naprakész tudás elengedhetetlen.

Az általunk szervezett tanfolyamok továbbra is elérhetőek lesznek,

ránk nézve változást nem hoz a szeptember 1-i időpont. 

Továbbra is nemzetközi 5 nyelvű tanúsítvánnyal segítjük az elhelyezkedést belföldön és külföldön egyaránt. 

Nézd meg kínálatunkat itt: Tanfolyamok