Bölcsi + Ovi = Betegség?

Élete első éveiben - főleg miután elkezdett bölcsibe vagy oviba járni - sok gyerek szinte az egyik betegségből esik a másikba, ami ijesztő lehet mind a szülők, mind a rájuk vigyázó bébiszitterek számára. Ha megértjük, hogy miért hajlamosabbak a kicsik arra, hogy összeszedjék a különféle betegségeket, valamivel könnyebb átvészelni ezt a kritikus időszakot és a megelőzésért is tehetünk! 

Abban nincsen semmi kóros, ha egy gyerek iskolás koráig évente 6-8 alkalommal is megfázik, különösen az októbertől márciusig tartó időszakban. Felnőttként ez nagyon soknak tűnhet, mégsem kell kétségbe esni, egyáltalán nem beteges az a gyerek, aki ennyiszer náthás. A megfázásos tünetekért több mint kétszáz fajta vírus tehető felelőssé, a védtelenebb immunrendszerrel rendelkező gyerekeket pedig előszeretettel veszik célba a kórokozók.

Ettől lesz erősebb!

Amikor a kicsi lázasan nyomja az ágyat, folyik az orra, fájlalja a torkát vagy csúnyán köhög, sovány vigasz a felnőtteknek, hogy ezeken a bajokon sajnos át kell esnie ahhoz, hogy megerősödjön az immunrendszere, ugyanis így termeli ki a saját ellenanyagait. Nagyjából öt éves korukra válik kellően edzetté a szervezetük védelmi rendszere, ami mellett sokat nyom a latban, hogy ilyenkorra már mindegyikük megtanulja önállóan kifújni az orrát és alaposan tud kezet mosni.

Friss amerikai kutatások szerint azok az iskolás gyerekek, akik óvodába jártak, kevesebbszer betegszenek meg, mint azok, akik korábban otthon, vagy kis létszámú csoportban maradtak. Mivel ritkábban betegek, hatékonyabban tudnak koncentrálni a tanulásra és önfeledtebben játszanak. Immunrendszerük ugyanis idejében felvértezte magát a közösségben előforduló kórokozók ellen, persze az újabb mutánsokkal szemben nekik is ellenállóvá kell válni, mégsem hiányoznak olyan sokszor a suliból.

Kockázatnövelők

  • A dohányos szülők sajnos hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyerek esendőbb legyen, a passzív dohányosként beszívott füst ugyanis megsokszorozza a betegségre való hajlamot.
  • A zárt csoportszobában gyorsan terjednek a vírusok és baktériumok, ebből adódóan minél nagyobb létszámú egy közösség, annál gyakoribbak a fertőzések is.
  • Arról nem is beszélve, hogy sok felelőtlen szülő betegen viszi csemetéjét közösségbe - megfeledkezve arról, hogy ezzel nem csak a többieket teszi ki a vírusveszélynek, hanem a saját gyerekét is feleslegesen rángatja, hiszen betegen pihenésre lenne szüksége. Tudni kell, hogy az ő esetükben a szövődmények kialakulására is nagyobb az esély, a lábon kihordott betegségekből gyakrabban lesz krupp, asztma vagy például hörghurut.
  • A bölcsi és ovi kezdetén azért is betegesebb néhány gyerek, mert a szülőtől való elszakadás komoly stresszhelyzetet teremt, a hosszabb ideig fennálló feszültség pedig óhatatlanul gyengíti az immunvédelmet.
  • A testvérek gyakran "megajándékozzák" egymást az újabb és újabb kórokozókkal, ha nem ugyanabba a közösségbe járnak. Ebben sincsen semmi rendkívüli, sajnos túl kell esni rajta.

Ami segíthet

  • Az elegendő mennyiségű és jó minőségű alvás, a sok mozgás, az önfeledt játék és a gyakori séta mind-mind jót tesznek az immunrendszer működésének.
  • Sokat lendíthet a helyzeten, ha minél hamarabb megtanítjuk a kicsiknek a helyes orrfújás technikáját, hogy köhögéskor és tüsszentéskor a szájuk elé tegyék a kezüket, valamint a gondos kézmosásra.
  • Célravezető minél hamarabb leszoktatni őket a szemük dörzsöléséről, az orruk, a fülük és a szájuk piszkálásáról, így jelentősen csökkenthetjük annak esélyét, hogy a kórokozók bejussanak a szervezetükbe.
  • Kössük a lelkükre, hogy az oviban csakis a saját fogkeféjüket vegyék a szájukba, és ne igyanak más poharából, ne használják mások evőeszközeit!

Photo by Annie Spratt on Unsplash