Vigyázz, kullancsveszély!

A kullancsok rendkívül komfortosan érzik magukat és vígan szaporodnak a meleg, párás napokon, amikből az előrejelzések szerint idén nyáron sem lesz hiány. Éppen ezért jó, ha felvértezzük magunkat néhány hasznos tudnivalóval a kullancsokról, amelyek sajnos a kicsiket sem kímélik. 

1) Kritikus időszakok

A kellemetlen vérszívók sajnos egész évben felbukkanhatnak, az enyhe telek ugyanis nekik kedveznek. Az igazi ,,kullancsszezonnak” azonban a nyár eleje és az őszi időszak tekinthető, ilyenkor sok kullancs vár arra, hogy lecsaphasson az áldozatára. Jó tudni, hogy nem csak az erdei kirándulások során szedhetünk össze kullancsokat, hanem akár a saját kertünkben, parkokban és játszótereken is.

2) Egyszer fent, másszor lent

Vannak, akik meg vannak győződve róla, hogy a kullancsok a fák ágain üldögélnek, és várják azt a tökéletes pillanatot, amikor kiszemeltjükre ugorhatnak. A leggyakoribb kullancsfaj, a közönséges kullancs valóban a levelek fonákjáról vadásznak, tudni kell azonban, hogy az úgynevezett kutyakullancs a fűszálakról gyűjthető be, vagyis mindkét irányból, alulról és felülről is veszélynek vagyunk kitéve.

3) Melegen ajánlott

Tévedés azt gondolni, hogy a kullancsok szeretnek a növényeken sütkérezni és napfürdőzni, ők ugyanis utálják a tűző napot, éppen ezért el is kerülik a közvetlen napfénynek kitett testrészeket is. Azért irtóznak a naptól, mert az óriási kiszáradásveszélyt jelent, vagyis az életükkel játszanának, ha hosszú időt töltenének a tűző napon. Épp ezért részesítik előnyben a napfénytől védett, ruhával borított, izzadt testrészeket. Amikor hazaérünk egy kirándulásból vagy szabadtéri játszadozásból, mindig alaposan nézzük át a gyerekeket és magunkat is – sose felejtkezzünk meg a hajlatokról és a lábujjak közti területről sem!

4) Ha megtörtént a baj

A köztudatban sok házi praktika terjedt el, amikkel – állítólag – egyszerűen eltávolíthatók a vérszívók, mi azonban azt javasoljuk, hogy soha ne ezekkel próbálkozzunk, hanem szakszerű módszerekhez folyamodjunk! A gyakorlottabbak injekciós tűvel is kitessékelhetik a kullancsokat a bőrből, azonban ennél is egyszerűbb a kullancseltávolító kanalak használata, amiket gyógyszertárban szerezhetünk be, és érdemes megelőzésképpen is magunknál tartani!