Játszótéri etikett: három tipp, hogy mindenki jól érezze magát

Egyik játszótérnek sincs írásban rögzített szabályrendszere, feltétel nélkül betartandó normái. Szerintünk nem is kell, hogy legyenek, de sok kellemetlenségtől kímélhetik meg magukat és gyermekeiket a szülők, ha betartanak néhány alapszabályt. Mutatunk is hármat.

1. Szitát szitáért

A legkíméletlenebb harcok gyakran a homokozóban zajlanak. Ide általában mindenki magával viszi a saját kis vödrös, lapátos, gereblyés, sütiformás készletét. Az élelmes szülők pedig ráírják a gyerkőcük nevét ezekre a fröccsöntött műanyagokra, hogy ne kallódjanak el olyan könnyen. A legtöbbször azonban a saját cucc csak pár percig érdekes, és inkább a másé kell. Ebből aztán óriási sírások alakulhatnak ki. Nincs azzal semmi baj, ha a másik gyerkőc szitájával akar a sajátunk játszani, de magyarázzuk el neki türelmesen, hogy előbb kérje kölcsön azt a tárgyat, amit kiszemelt magának.

Nyilván életkortól is függ az eredmény, az egészen kicsik még nincsenek tisztában a magántulajdon fogalmával, de előbb-utóbb megértik, megszokják a közösséget. A mások játékától való szigorú, következetes tiltás nem hatásos és nem tesz jót a kicsinek se. Persze, ha a játék tulajdonosa kategorikus hisztivel zárkózik el a kölcsönadás lehetőségétől, akkor nincs mit tennünk, türelmesen másfelé kell irányítunk csemeténk figyelmét. Ha pedig a saját vödrét túlságosan félti, értessük meg vele, hogy a kölcsönkérő apró személy játékokkal való fejbevágása nem old meg semmit.

2. A közös játékok etikettje

Limitáld az időt, amit a gyerkőcöd a közös játékokon tölt. Ha például csak egyetlen hintát szereltek fel a területen, akkor ne háromnegyed órát üljetek benne vagy éppen rajta. Akkor sem, ha nem szól másik szülő vagy gyerkőc, hogy szeretnék használni. Lehet, hogy gátlásosak, vagy egyszerűen csak nem ilyen a természetük. Öt-tíz perc egyszerre egy hintán elég kell, hogy legyen.

A csúszdánál pedig nincs jobb módszer, mint a jó öreg sorban állás. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy ki kell várniuk a lehetőséget, amíg ők következnek. A csúszda ráadásul veszélyes is lehet, ha tolakodás, lökdösődés alakul ki. Türelem és jó modor – ezt a gyerkőc csak tőled tudja eltanulni: a játszi jó terep arra, hogy gyakoroljátok.

3. Az illemhelyek kérdése

Sajnos Magyarországon a játszóterek mintegy 90 százaléka mellett, de azok közelében sincs illemhely. Ha a gyerkőc már nem pelusos, és vécére kell mennie, akkor nem sok lehetőséged marad. Az egyik, hogy valahogy ráveszed, próbálja meg tartani, amíg haza, vagy egy étterembe, kávézóba, benzinkútra értek. A másik, hogy viszel magaddal egy hordozható bilit. Egész jókat lehet már kapni, létezik olyan is, amelyik papírból készült, össze lehet hajtani, nem is foglal túl nagy helyet.

Ezt utána könnyedén ki tudod dobni a szemétbe. Ha végképp nincs más megoldás, akkor marad a bokor, a fa töve, azaz a természet. Egy fontos szabályt azonban mindenképp tarts be: soha ne a játszótér területén intézzétek el a dolgot! Borzasztó egészségügyi következményekkel járhat. 

Miért kellenek a szabályok?

A három szabályban egy mindenképp közös: a játszótéren sem úszhatja meg a szülő, hogy figyeljen a gyermekére. Bizonyos életkor alatt természetesen egy pillanatra sem veheted le róla a szemed. Amikor viszont már sok mindenben önálló, akkor sem mélyedhetsz a telefonodba az egész játszin töltött időt alatt. Természetesen meg kell neki adni a szabadságot, és nem kell a nyomában járni minden percben. Az igényeire, a másokkal való viselkedésére azonban muszáj figyelni, különben akár baj is történhet.

Tippjeinket sokan valószínűleg értetlenkedve olvassák, mert annyira alapvető normának tekintik. Nem mindenki gondolja azonban így, ezért szerintünk hasznos foglalkozni a témával. Biztos ti is fel tudnátok sorolni legalább tíz hasonló tippet, szabályt, aminek betartását elvárnátok más szülőktől. Írjátok meg nekünk, mik azok!