Tippek, hogy zökkenőmentes legyen a beszoktatás

Az ovis vagy bölcsis beszoktatás nem csak a gyerekeknek okozhat nehézséget, hanem bizony az őket kísérő felnőtteknek is. Megváltozik az addig megszokott családi menetrend, és mindenki életében fontos időszak kezdődik. Vajon tehetünk valamit azért, hogy minél fájdalom mentesebben történjen a beszoktatás?

Már azzal is enyhíthetjük a gyerekeket érő stresszt, ha beszélgetünk velük arról, mi történik az oviban, de jó ötlet az is, ha napközben elsétálunk arra, és megmutatjuk az épületet, az udvart, az ott játszó gyerekeket. A kicsiknek nagy élmény, ha bekukucskálhatnak a kertbe, és úgy mérhetik fel a terepet. A legtöbb gyerek lázba jön, ha elmondjuk neki, hogy az ovisok már nagyok, ezt pedig ők örömmel osztják meg a környezetükkel, büszkén mesélik, hogy hamarosan óvodások lesznek.

Fordul a kocka

Nem kell megijedni, ha ez a lelkesedés csak addig tart, míg meg nem kezdődik az oviba- vagy bölcsibe járás! A kicsik nyűgösebbek lehetnek a korán keléstől, az új helyzettől, teljesen természetes, ha nem rajonganak kezdettől fogva a változásért. Ilyenkor sokat segít, ha este következetesen ügyelünk arra, hogy időben lefeküdjenek, és éjszaka eleget pihenjenek. Reggel érdemes úgy időzíteni az ébresztést, hogy maradjon idő nyugodtan felöltözni, enni pár falatot és ha a kicsi igényli, összebújni. Ha nem kutyafuttában kell összekapnia magát, kiegyensúlyozottabban indul a nap, ami rányomja a bélyegét a hangulatára.

Sokat lendíthet a helyzeten, ha a gyerekek szép fokozatosan ismerkednek meg a leendő óvónőkkel vagy gondozónőkkel - a családlátogatás például tökéletes alkalom arra, hogy a kicsi a saját környezetében találkozzon ezekkel a fontos személyekkel, aztán az óvodai nyílt napon, játszós délelőttön is megismerkedjenek közelebbről. Ezek az alkalmak segítenek a bizalom kiépítésében, és a nehezebben oldódó gyerekeknek is kapaszkodót adhatnak. Könnyebben megnyílnak és beilleszkednek a csemeték, ha a szülőkkel együtt körbejárnak az oviban, megszemlélik a leendő csoportszobát, a mosdót, a szekrényeket, a jeleket, az ebédlőt, az udvart stb.

Ami még segíthet

A beszokás folyamatát nagyban megkönnyíti, ha a gyerekek meggyőződhetnek arról, hogy a szülők minden nap ugyanabban az időszakban jönnek érte, épp ezért rendkívül fontos, hogy sose késsünk - ha megígértük neki, hogy ebéd után ott leszünk értük, akkor mindenképp érkezzünk pontosan és semmiképp se csapjuk be csak azért, hogy könnyebben elengedjen bennünket! Lényeges, hogy legalább az első hetekben "ugrásra készen álljunk", mert előfordulhat, hogy a kicsiért hamarabb kell mennünk, sírás vagy betegség miatt.

A legjobb az, ha a beszoktatás útján ugyanaz a felnőtt kíséri végig a gyereket, ez a támpont sokat segíthet neki a beilleszkedésben. Ha ez a folyamat a felnőtteket (leginkább az anyukákat) is megviseli, próbáljunk erőt venni magunkon, és nem mutatni előtte, hogy nekünk is nehéz az elengedés! Nagy valószínűséggel amúgy is megérzik a feszültséget, a szomorúságot, az pedig csak olaj a tűzre, ha még sírni is látnak bennünket.

Jó, ha tudod!

Több óvónő is megerősítette, hogy a legtöbb gyerek csak addig sír, amíg az anyukája/apukája ott van. Amint elmennek a szülők, belefeledkeznek a játékba, nem kell tehát attól tartani, hogy végigzokogják a délelőttöt!

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash