8 tipp a zökkenőmentes iskolakezdésért

Előző cikkünk elsősorban a bölcsis és óvodás gyerekek szüleinek nyújtott segítséget, mostani posztunkkal pedig azoknak adunk hasznos tippeket, akik az iskolát kezdik szeptemberben - nem csak elsősöknek!

Az iskolakezdés - főleg az idei évben - fokozott stresszel jár, mind a gyerekek, mind a felnőttek számára. Néhány egyszerű lépéssel azonban nagyban megkönnyíthető mindenki dolga, így talán kevésbé lesz fájdalmas a vakáció vége. 

1. Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a tanszer vásárlást!

A gyerekeknek nagy élmény lehet az iskolatáska, a füzetek, tollak és színes ceruzák beszerzése, ha nem a kapkodásról szól. Ezt a tanácsot azért is érdemes megszívlelni, mert az iskolakezdés előtti napokban jóval egyhangúbb a választék, így a gyerekek is nehezebben találják meg a nekik leginkább tetsző darabokat. Ha időben megvesszük a szükséges eszközöket, a gyerekeknek is jut elég idő arra, hogy “összebarátkozzanak” az új tanévben használatos tanszerekkel. 

2. Ne a gyerekek előtt stresszeljünk az iskolakezdés miatt! 

Teljesen érthető, ha idegesebbek vagyunk ezekben a hetekben, semmi szükség azonban arra, hogy ezt a gyerekekre is átragasszuk. Sokkal nyugodtabban kezdik a tanévet, ha azt látják, hogy mi sem izgulunk túlzottan, ezért a jelenlétükben rejtsük véka alá az aggodalmainkat és koncentráljunk a pozitívumokra - nekünk is jót fog tenni!

3. Éreztessük velük, hogy ők már nagyok!

Az iskolakezdés nem mindegyik gyereket érinti jól, azt azonban mindegyikük szívesen hallja, milyen nagyra nőtt és mennyit okosodott. Erre érdemes gyakran emlékeztetni őket, főleg akkor, ha úgy látjuk, hogy elszomorítja őket az iskolakezdés gondolata. 

4. Első nap a suliban: el ne aludjunk!

Lehet, hogy nem hangzik túl lélekemelően, mégis jobb korán kelni az első tanítási napon, mégis érdemes időben felébredni, hiszen így nem a rohanásról fog szólni az első reggel. Ha mégis így lenne, az túlzottan felzaklathatná a gyerekeket, akik nagy valószínűséggel amúgy sem ugrálnak örömükben, hogy a becsengetésre az osztályterembe kell érniük, ráadásul a kiadós reggelire sem jutna elegendő idő. 

5. Ameddig lehet, kísérjük el!

Az idei évben nagy valószínűséggel a szülők nem léphetnek majd be a tantermekbe és nem kísérhetik a gyerekeket az iskolapadig, ameddig viszont az új szabályok engedik, tartsunk velük - a jelenlétünk a kisebbek számára rendkívül megnyugtató, adjuk meg nekik ezt a segítséget! 

6. Szerettessük meg velük a tanulást!

Nem minden gyerek ég a vágytól, hogy a feladott házi feladaton túl még szorgalmit is végezzen - nekik mindenképpen jól jön egy kis lelkesítés, hiszen ha a hátuk közepére kívánják az összes leckét, nagyon nehezen telik majd az új tanév (is). Azon túl, hogy többször elmondjuk nekik, hogy mennyire fontos a tanulás, érdemes jó példával szolgálni: olvassunk együtt, segítsünk nekik érdekességeket keresni a világhálón és mindig legyünk nyitottak az új ismeretekre. 

7. Tanítsuk meg nekik az elfogadást!

Minden osztály egy sokszínű közösség, van, akit az anyanyelve, a bőrszíne vagy a kultúrája különböztet meg a mi gyermekünktől, ahogy eltérő testi vagy szellemi adottságú diákokkal is találkozhatnak a tanteremben, az iskolában. Beszélgessünk velük az elfogadás, az egymás iránti tisztelet és a segítségnyújtás fontosságáról! 

8. Figyeljünk oda az iskolai zaklatás jeleire!

Sok szülő nem a tankönyvek beszerzése miatt érez szorítást a gyomra körül, ha az iskolakezdésre gondol, hanem az egyre szélesebb körben elterjedt iskolai zaklatás veszélye miatt. Nagyon fontos, hogy bizalmi kapcsolatban legyünk a gyermekeinkkel, hogy azonnal jelezzék, ha bajba kerülnek az iskolában. Emellett figyeljünk oda az árulkodó jelekre: azok a gyerekek, akik zaklatás áldozataivá válnak, sokszor szomorúak, visszahúzódóvá válnak, érzékenyebbek lesznek és könnyebben sírva fakadnak, hirtelen romolhat az iskolai teljesítményük és - teljesen érthetően - elutasítóvá válhatnak az iskolával szemben.

Fotó kredit: Miguel Á. Padriñán from Pixabay