5 tipp, hogy könnyebben rávedd a gyereket a zöldségevésre

A legtöbb gyereknek hiába mondjuk, hogy ha sok répát eszik, ügyesen fog fütyülni, vagy hogy a spenóttól olyan erős lesz, akár Popeye, egyszerűen a tányér szélére tolják a zöldségeket, akár nyersen, akár főve kínáljuk őket.

Pedig fontos lenne, hogy rendszeresen fogyasszanak zöldségeket, hiszen amellett, hogy sok értékes vitamin és ásványi anyag található bennük, rostokban is bővelkednek.

A jó hír az, hogy néhány furfangos praktikával sikerrel járhatunk - az alábbi tippeknek akkor is érdemes adni egy esélyt, ha már úgy érzed, a világon mindent kipróbáltál, hogy rávedd a csemetét a zöldségfogyasztásra!

1) Vesd be a kreativitásodat!

A kicsi gyerekek örömmel rágcsálnak mindenfélét, érdemes megpróbálni nyers zöldséggel, gyümölccsel kínálni őket - csakis akkor, ha tudjuk, hogy ügyesen megrágják a falatot, és nem áll fenn fulladásveszély! Darabolj fel epret, banánt, tegyél mellé áfonyát vagy málnát, vagy készíts zöldségtálat darabolt koktélparadicsomból, uborkából, paprikából, hidd el, a színes kínálat sokkal vonzóbb számukra, mintha egészben nyomnál a kezükbe egy almát vagy sárgarépát! Ha ez önmagában nem lenne elég hívogató nekik, tördelj mellé diót, mandulát vagy csíkozz fel egy kis sajtot! Ha elég türelmes vagy, akár mosolygós fejet vagy állatkákat is kirakhatsz ezekből, a neten nagyon sok inspiráló fotót találsz hozzá!

2) Ültessetek, neveljetek, szüreteljetek!

A zöldségek és gyümölcsök termesztése szerencsére nem csak azok kiváltsága, akik kertes házban laknak (jó, jó, az ő lehetőségeik nyilván kevésbé korlátozottak a panelben élőkénél, azonban nekik sem kell lemondani a palánták gondozásáról!). Néhány egyszerűbben nevelhető zöldség vagy fűszernövény akár a konyhaablakban is eléldegél, a gondozásukba pedig mindenképp érdemes a gyerekeket is bevonni. Ha látják, hogyan fejlődnek a növények, talán szívesebben megkóstolják a termést a közös "szüret" után!

3) Te se (t)egyél másképp!

Ugye tudod, hogy a jó példa ragadós? És azt, hogy ha csak beszélsz arról, hogy mennyire fontos és egészséges sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, azonban Te magad sem teszed ezeket túl gyakran a tányérodra, akkor nem csoda, hogy a gyerekek sem lelkesednek majd az ötletét? Egyél Te is egészségesen, és a várt hatás nem marad el, hiszen a kisebbek előszeretettel utánozzák a felnőtteket. Játékos formában megismertetheted velük a sokféle ízt, színt és formát, ami szintén segíthet abban, hogy kedvet kapjanak a kóstoláshoz!

4) Nevezd ki szakács-segédnek!

A legtöbb gyerek, akár fiú, akár lány, szívesen segédkezik a konyhában. Már a kisebbeknek is adhatsz olyan feladatokat, amikkel bekapcsolódhatnak az ételkészítésbe, ez a sikerélmény pedig akár az étvágyukat is meghozhatja! Mossák ők a zöldséget és gyümölcsöt, dobják ők a kukába a héjat hámozás után, vagy (fokozott óvatossággal!) akár meg is kevergethetik időnként az ételt. Ha a zöldségeket nyersen tálalod, hagyd, hogy ők rendezgessék el a tányéron a felszelt paradicsomot, paprikát, uborkát, könnyen lehet, hogy már ekkor elkezdenek csipegetni! Légy türelmes, a segítségükkel valószínűleg minden konyhai munkálat tovább tart és könnyen lehet, hogy több dolog kilöttyen vagy kiborul, de ezen a világért se húzd fel magad!

5) Ne veszítsd el a reményt!

Ha a gyerekek már "hozzászoktak" ahhoz, hogy csak ritkán kerül eléjük zöldség vagy gyümölcs, könnyen megeshet, hogy nem fognak azonnal lelkesedni az életmódváltásért. Ez azonban ne vegye el a kedvedet! Ha nem csapnak le örömmel a nyers zöldségre vagy gyümölcsre, készítsetek egészséges desszerteket, és a már jól bevált mogyorókrém vagy cukrozott kakaópor helyett tegyetek bogyós gyümölcsöt a muffinba, eperből készült szószt a palacsintába vagy aszalt sárgabarackot a kekszbe! A zöldségekkel felturbózhatod a szendvicseket, a tésztából készült ételeket, de akár a krémlevesekkel is tehetsz egy próbát!

Photo by Anna Pelzer on Unsplash