Tavaszi nagytakarítás - Vegyszerek nélkül

Sokak fejében él az a tévhit, hogy ha egy tisztítószer nem hagy maga után intenzív illatot, akkor az nem is tisztít igazán...

Pedig a tökéletes végeredmény nem ezen múlik, ráadásul a mesterséges illatanyagoktól mentes takarítószerek használata során a bőr vagy légúti irritációtól is kevésbé kell tartanunk, arról nem beszélve, hogy rengeteg pénzt is megtakaríthatunk, ha néhány tisztítószert magunk készítünk el. Előre szólunk, nem kell hozzá boszorkánykonyha!

Bonyolult hozzávalókra sincs szükség ahhoz, hogy vegyszerek bevetése nélkül ragyogjon a lakás: az ecet például remek vízkőoldó, de a kellemetlen szagokat és a penészt is elűzi. Attól nem kell tartani, hogy ecetszag marad a lakásban, az ugyanis hamar elillan, fertőtlenítő hatása viszont tartós. Ezt a teljes mértékben környezetbarát tisztítószert használhatjuk ablakmosáshoz, ruhák öblítéséhez vagy dohos-penészes falak áttörléséhez. Szintén sokoldalú és a környezetre teljesen ártalmatlan a szódabikarbóna és a citromlé is!

Zöld segítők

A citromsav, azaz a citromsav-anhidrát természetes, gyenge sav, ami nagyszerűen funkcionál vízkőoldóként, de ablaktisztításhoz, csaptelepek, zuhanyrózsák, tepsik, edények és egyéb fémfelületek fényesítéséhez is jól jön. Tökéletesen eltávolítja a vízkövet vagy más lerakódást a csempékről és a padlóról, vagyis a lakás szinte minden pontján sikerrel alkalmazható. Elég, ha 1 liter langyos vízben feloldunk belőle 4-5 evőkanálnyit, és máris kész a 100% bio takarítószer!

A mosószóda neve egy picit megtévesztő, ugyanis nem csak a mosás során hívhatjuk segítségül! Erős zsíroldó, vízlágyító és tisztítószer, amiből már egészen kis mennyiség is elegendő ahhoz, hogy kifejtse a hatását. 1 liter meleg vízben oldjunk fel belőle 1 evőkanálnyit, és máris belefoghatunk a gáztűzhely, a sütő vagy a csempék lemosásával, de a hűtő áttörölgetéséhez is remek választás. Ha a járólapot szeretnénk ezzel megtisztítani (kül- és beltéren egyaránt működik!), akkor az 1 liter meleg vízhez 3 evőkanálnyi mosószódát adjunk, és a jól megszokott módon mossunk fel! A ruhákon ejtett makacs foltokat eltávolíthatjuk mosószódás áztatással, majd gépi mosással. Ennek menete: 5 liter langyos vízbe keverjünk bele 3 evőkanál mosószódát, áztassuk benne fél-egy órán át a piszkos ruhát, majd mossuk ki gépben (mosódióval!) 3 evőkanál mosószódát téve a mosószer-adagolóba.

A szódabikarbóna neve bizonyára mindenkinek ismerősen cseng, azt azonban kevesebben tudják róla, hogy akár az egész lakást kitakaríthatjuk vele! Hatékony folttisztító, zsír- és vízkőoldó, így jó szolgálatot tesz a konyhában, a fürdőben, kárpitok tisztítása közben vagy akár ablakmosásnál. A zsíros, odaégett ételmaradék eltüntethető, ha az edényt megtöltjük vízzel, abba 4-5 evőkanál szódabikarbónát teszünk, majd felforraljuk és hagyjuk kihűlni. Egyéb felületek tisztításához, vízkő-mentesítéséhez a legjobb nedves rongyra vagy szivacsra szórni, és azzal áttörölni a megtisztítandó területet. Mivel a kellemetlen szagokat is sikerrel elűzi, a frissen takarított hűtőszekrénybe tegyünk egy kis pohárnyi szódabikarbónát, így a tisztaság hosszabb ideig vendégeskedik majd a hűtőben!

Photo by Rodion Kutsaev on Unsplash