A jó házvezető 5 ismérve

Sokan gondolják úgy, hogy takarítani és háztartást vezetni mindenki tud, ki kisebb, ki nagyobb időráfordítással. Ez csak részben igaz, hiszen megfelelő ismeretek nélkül még egy rátermett házvezető sem tudja megállni a helyét.

Van jó pár olyan tulajdonság, ami nélkül hiába ragyog a lakás, nem lesz hosszú egy családban sem a munkavállaló karrierje.

Mint minden munkára, erre is igaz, hogy az igazán jó szakembert nehéz megtalálni, s ha sikerült rábukkanni, nem szabad elengedni - már csak azért sem, mert bár a házvezető amolyan háttérmunkát végez, mégis nagyon fontos a jelenléte, és mindaz, ami a keze munkáinak köszönhető. Összeszedtük azt az 5 ismertetőjegyet, amivel a tökéletes háztartási segítőknek rendelkezni kell.

1) Szimpátia

Ez nem tanulható, vagy jön magától, vagy nem - ahhoz azonban, hogy hosszú távú és zökkenőmentes együttműködés alakuljon ki a család és a házvezető között, ez mindkét fél részéről elengedhetetlen. A házvezető igenis bizalmi állás, hiszen a munkaadó otthonának legapróbb zugait is ismeri, ahhoz azonban, hogy bebocsátást nyerjen a házba, elengedhetetlen, hogy megnyerje magának a család minden tagját. A házvezetőnek is érdemes alaposan szemügyre venni a munkaadót, és csak akkor igent mondani, ha úgy érzi, "működik közöttük a kémia", vagyis könnyen szót értenek egymással.

2) Megbízhatóság

Legalább ilyen fontos a megbízhatóság, mindkét fél részéről. A házvezető valószínűleg gyakran marad egyedül a lakásban, amit csak olyan munkavállalónak szabad megengedni, akiben maximálisan megbízunk. Az egyik legfontosabb ok, amiért szerencsésebb közvetítőn keresztül keresni a házvezetőket, épp az, hogy így kapunk egyfajta kezességet, hiszen ott tapasztalt szakemberek választják ki a jelölteket, szigorú szempontok alapján. A korábbi munkaadóktól is érdemes ajánlást kérni, így meggyőződhetünk arról, hogy megbízható házvezetővel kezdünk majd együtt dolgozni.

3) Igényesség

A jó megjelenés és az ápolt külső sokat elárul arról, hogy a munkavállaló mennyire ad magára és a környezetére, ami a mi esetünkben kiemelten fontos szempont, hiszen épp azért keresünk házvezetőt, hogy az otthonunkat rendben tartsa. Nem csak az lényeges, hogy a munkáját szépen végezze, hanem az is, hogy pontos legyen: szem előtt tartsa a kéréseinket, és a megbeszélt határidőket se lépje túl.

4) Korrektség

A közvetítőn keresztül kiválasztott házvezető szerződés nélkül nem állhat munkába, ami mindkét fél számára biztosítékot jelent. A munkavállaló garantálja, hogy teljesíti a vele szemben támasztott feltételeket, a munkaadó pedig vállalja, hogy teljesíti a szerződésben foglalt ígéreteket. Komoly összetűzésektől és hosszúra nyúlt vitáktól kímélheti meg magát mindkét fél, ha szerződésben lefekteti és be is tartja a legfontosabb elvárásokat.

5) Rugalmasság

Az életben mindig adódhatnak olyan helyzetek, amik szükségessé teszik a mindennapok átszervezését, ami rugalmasságot igényelhet a család segítőjétől is. Az, hogy az ilyen helyzetekben is lehet számítani a házvezetőre, óriási segítség a munkaadónak, és a munkavállalónak is hasznára válhat, hiszen egy későbbi ajánlás során nyilván nem merül a feledés homályába.

Photo by rawpixel on Unsplash