Náthabiztos öltözködés

Régebben az áprilisra mondták azt, hogy szeszélyes hónap, hiszen teljesen kiszámíthatatlan volt, hogy az időjárás még télies, vagy már tavaszias jegyeket viselt magán. Mára szinte bármelyik hónapra igaz, hogy tartogathat kellemetlen meglepetéseket, és fogalmunk sincs, hogyan öltözzünk helyesen, hiszen pár óra leforgása alatt látványos változások történhetnek.

Ez a felnőttek szervezetét is próbára teszi, de a gyerekek, akiknek az immunrendszere még nem elég edzett, különösen könnyen megbetegedhetnek. A rossz ebben az, hogy a nátha az esetek többségében legalább egy hetes program, de ha elhúzódó köhögéssel jár együtt, akkor bizony ennél is több ideig tartó kellemetlenséget okoz. A jó hír az, hogy egy kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthetjük a megfázás veszélyét.

Nagyszerű tippek kicsiknek

  • A réteges öltözködés az egyik legjobb megoldás, nem csak nekünk, felnőtteknek, hanem a gyerekek számára is, hiszen nem tudhatjuk pontosan, hogy milyen a kicsik hőérzete az öltözékük alatt. Ügyeljünk arra, hogy a testükkel közvetlenül érintkező darab pamutból készüljön, légáteresztő és ezzel egy időben nedvszívó is legyen. Ez utóbbi azért fontos, mert ha netán megizzadnának, akkor sem kell attól tartani, hogy meghűlnek. Az ezt követő réteg ideális esetben valamilyen meleg ruhadarab, ami megtartja a test melegét. Erre jöhet azután az időjárásnak megfelelő kabát.
  • A babakocsira rögzített textilpelenka nem csak nyáron tesz jó szolgálatot napellenzőként, hanem a hidegebb hónapokban is, hiszen útját állhatja az egyre hűvösebbé váló szélnek.
  • Sok fejtörést okoz a felnőtteknek, hogy mennyi ruhát ideális a gyerekekre adni. A babakocsiban ülő, 1 évesnél idősebb kicsiket elegendő úgy felöltöztetni, ahogy mi komfortosan érezzük magunkat, ezen felül pedig egy takaróval védjük őket az alacsonyabb hőmérséklettől.
  • Azokra a nagyobbacska gyerekekre, akik már együtt sétálnak velünk, sőt, szaladgálnak is a játszótéren, elegendő annyi ruhát adni, amennyit mi viselünk, kiegészítve sapkával és sállal. Ha a gyereknek mégis melege lenne, akkor szabadítsuk meg egy réteg ruhától! Jó megoldás az is, ha a kabát helyett ilyenkor csak egy mellénybe bújtatjuk! Hasznos lehet, ha ősszel magadnál tartasz egy melegebb mellényt, amit rögtön rá is adhatsz a kabát helyett, ha a játszótérre értek.
  • Ha a gyerek hajlamos a fülgyulladásra, mindenképp viseljen sapkát a hűvösebb napokon, 15-20 fokban még elegendő egy vékonyabb fülvédős fejfedő, aminek viselés a melegebb, de szeles napokon is ajánlott.
  • Az esőt és a sarat általában csak a felnőttek nézik rossz szemmel, a gyerekeket egy csöppet sem zavarja, sőt, szívesen ugrálnak és szaladgálnak nyirkos időben is. Megfelelően “felszerelkezve” teljesíthetjük ezt a kívánságukat, anélkül, hogy félnünk kellene a megfázástól. Legyen kéznél esőkabát, vízálló sárnadrág és gumicsizma, és kezdődhet is az önfeledt játék! Ebből mi is profitálhatunk: ha kellően kifáradnak, nem lesz gond az altatásnál!

Ne feledd!

Ha a kicsi megázott az esőben vagy megizzadt a játék hevében, lehetőség szerint minél hamarabb öltöztesd át, nehogy megfázzon!

Photo by Sai De Silva on Unsplash