Nyelvtanulás gyerekkorban - Mikor és miért érdemes elkezdeni?

A korai nyelvtanulás minden kétséget kizáróan a gyerekek hasznára válik a későbbiekben, azt azonban egy felnőttnek sem szabad elfelejtenie, hogy erőltetni semmiképpen sem szabad!

Az iskolában így is, úgy is kezdetét veszi a nyelvoktatás, nem dől tehát össze a világ, ha az óvodások - vagy még kisebbek - nem kötnek szoros kapcsolatot az idegen nyelvekkel.

Játékos formában, ha az a kicsinek kedvére való, nagyon sok új ismeretet magába szívhat, és ezt később akár kamatoztathatja is az iskolában, a gyerekek agya azonban a vizsgálatok szerint 8-9 éves korukra érik meg a valódi nyelvtanulásra, ekkor ugyanis már képesek a rendszerező gondolkodásra és a nagyobb koncentrációra. Nem késik le tehát semmiről az sem, aki csak ennyi idősen kezd el ismerkedni más nyelvekkel!

Mérd fel az igényeket!

Ha úgy tűnik, hogy a gyereket érdekli a nyelvtanulás, és úgy látod, hogy játszi könnyedséggel elsajátítja az új ismereteket, akkor mindenképpen szuper, ha ebbe az irányba terelgeted, de ha nem hozza lázba az új szavak elsajátítása, akkor ne akard rákényszeríteni az angolozást (vagy bármilyen más nyelvet)! A gyerekek agya olyan, akár a szivacs, rendkívül jó a felfogóképességük, ennek köszönhetően mindent nagyon könnyen és gyorsan magukba szívnak. A legjobb az, ha a nyelvtanulás anyanyelvi környezetben, spontán módon történik, hiszen játék közben nincsenek nyelvi problémák, és egymástól tanulnak a gyerekek, akik remekül megértik egymást.

A kétnyelvű családokban általában az a modell, hogy mindkét szülő a saját anyanyelvén beszél a gyerekekhez, így mindkét nyelvvel korán megismerkedhetnek. Ijedtségre semmi ok, ha a kicsik a "kelleténél" később kezdenek el beszélni, ahogy akkor sem kell kétségbe esni, ha kezdetben esetleg keverik a két nyelvet!

Add tovább!

Ha azt szeretnéd, hogy a te gyereked is hamar megismerkedjen az idegen nyelvekkel, a fizetős foglalkozások és nyelvórák mellett mindenképp hasznos, ha ti, felnőttek is foglalkoztok vele, még akkor is, ha nem tökéletes a nyelvtudásotok, hiszen időközben te is fejlesztheted azt. Napjainkban már rengeteg segédanyag áll rendelkezésre, akár ingyenesen is, de van nagyon sok játék, mesekönyv, CD, DVD, ami a nyelvtanulásban és tanításban is a segítségetekre lehet.

A lényeg, hogy legyetek természetesek és játékosan próbáljátok tanítani a gyereket, semmiképp se érezze kényszernek. Később, ha majd iskolás lesz, ott úgyis megtanulja a nyelvtani alapokat. Hasznos az is, ha filmeket nézték és zenét hallgattok az adott nyelven, ezzel nagyban hozzájárulhattok a gyerekek és felnőttek nyelvtudásának elmélyítéséhez.

Jó tudni!

A beszédtanulásnál még gyakran előfordulhatnak hibák, ez egyáltalán nem jelent problémát. Az idő múlásával általában tökéletesedik a beszéd, de ha ez várat magára és a gyerekek továbbra is felcserélnek szótagokat, hangokat, vagy halandzsával helyettesítik azokat a szavakat, amelyekben bizonytalanok, érdemes időpontot kérni egy hallásvizsgálatra a biztonság kedvéért.

Photo by pan xiaozhen on Unsplash