Jótékony és praktikus: A babahordozás

A babahordozásban az a nagyszerű, hogy nem csak a gyerekeket teszi boldoggá, hanem a felnőtteknek is felejthetetlen élményeket nyújt - főleg akkor, ha a megfelelő eszközöket használják. Nem utolsó sorban praktikus is, hiszen a hordozás során két szabad kezünk marad! 

A hordozás a kötődő nevelés egyik alappillére, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy elmélyüljön a felnőttek és a gyerekek közötti kapcsolat. Amellett, hogy pozitívan hat a kicsik közérzetére (a hordozott babák bizonyítottan kevésbé sírósak), a gyerekek testi fejlődését is kedvező irányba befolyásolja. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindez csak akkor valósulhat meg, ha a megfelelő hordozóeszközt (hordozókendőt vagy ergonomikusan kialakított csatos hordozót) használunk, máskülönben kényelmetlen lesz mindkettőnknek és még az egészségünket is veszélybe sodorjuk.

Hurcolni vagy hordozni?

Érdemes már az elején leszögezni, hogy a hordozás nem cipelést jelent, hiszen egyáltalán nem lehet megterhelő, még akkor sem, ha már nagyobbra nőtt a gyerek. A pár hónapos kortól használható “standard” és a totyogók számára kifejlesztett “toddler” méretű csatos hordozók mellett egyre több márka kínálatában találkozhatunk az úgynevezett “preschooler” hordozókkal is, amelyek lehetővé teszik, hogy a már-már iskoláskorú gyerekekkel is folytatódjon a hordozás.

Angelina Jolie, Nicole Kidman, Jennifer Garner, Kate Hudson, Beyoncé, Gwen Stefani, Gisele Bundchen és Natalie Portman is lelkes kengurumama, aki rendszeresen hordozza a babáját. A hírességek mellett reklámokban és filmekben is fel-felbukkan egy babahordozó, a baj csak az, hogy nem minden esetben láthatunk jó példát. Kis túlzással állíthatjuk, hogy a babahordozás ikonikus figurájává vált a Másnaposok című filmből Zach Galifianakis, aki épp azt szemlélteti, hogyan NEM SZABAD hordozni.

Jókor, jó helyen

  • A babahordozás a csípőrendellenességek megelőzésében és enyhítésében is sokat segíthet, a helyes pozícióban lévő babák lábai ugyanis M-betűt formálnak, vagyis a térdük magasabban helyezkedik el a popsijuknál, így nem terhelik fölöslegesen a csípőjüket és a gerincük is természetes helyzetben marad. Nagyon lényeges, hogy az elől hordozott gyerekeket mindig az anyukájuk felé kell fordítani, az ezzel ellentétes testhelyzet nem ergonomikus, vagyis hosszú távon akár káros is lehet a kicsinek – hívja fel a figyelmet a helyes hordozással kapcsolatban Olariu Monica hordozási tanácsadó, az ISARA ergonomikus babahordozók megálmodója, akinek nem indult felhőtlenül a kapcsolata a hordozással.
  • Amikor 2009-ben megszületett a kisfiam, ajándékba kaptunk egy babahordozót, amit óriási lelkesedéssel kezdtünk használni. A boldogságunk nem tartott sokáig, mert rövid időn belül fájni kezdett tőle a hátam, és a kisfiamnak is kényelmetlennek bizonyult – most már tudom, hogy azért, mert nem ergonomikus hordozóeszközzel próbálkoztunk. Kis híján lemondtam a babahordozásról, amikor kipróbáltam egy rugalmas hordozókendőt, ami – a megfelelő súlyeloszlásnak és az ergonomikus testhelyzetnek köszönhetően – mindkettőnk számára élménnyé tette a hordozást – idézi fel Monica, aki ezután határozta el, hogy hordozási tanácsadóvá képzi magát.

Sosincs késő!

Tudtad, hogy a hordozást még totyogó korban sem késő elkezdeni? – A babahordozás nem csak azoknak a kisbabáknak a kiváltsága, akik még nem tudnak járni – hangsúlyozza Monica, aki szerint akkor sem kell lemondani a hordozás öröméről, ha a gyerek már nagyobbacska, és korábban még sosem próbálta a hordozást. – A szeretett személyek közelsége rendkívül fontos szerepet játszik a kicsik egészséges fejlődésében, aminek előnyeit akkor is élvezhetjük, ha újszülött korban nem volt része a mindennapoknak a babahordozás.

Életkortól függetlenül minden kisgyerek vágyik a babusgatásra, a gyengéd érintésekre, az ezzel járó leírhatatlan öröm pedig a nagyobbakat is ugyanolyan boldoggá teszi, mint az egészen pici babákat – mondta végezetül a szakértő, aki szerint nincs olyan gyerek, akinek ne lenne kedvére való a hordozás.