Munkavállalás külföldön? Így lehet zökkenőmentes!

Új munkahelyen helyt állni sokszor még itthon sem egyszerű, hát még egy teljesen új közegben, ahol más nyelvet beszélnek, a mienktől eltér a kultúra és magunkon kívül szinte senkire sem számíthatunk, ha valamilyen gond adódik. A megoldás nem az, hogy elhessegetjük a külföldi munkavállalás gondolatát és maradunk ott, ahol most vagyunk, hanem a körültekintő felkészülés és a tájékozódás lehet a siker kulcsa! 

Külföldön munkát vállalni nem csak izgalmas kihívás, hanem hatalmas lehetőség is egyben, hiszen akár a nemzetközi karrierünk is beindulhat ennek köszönhetően! Azt, hogy könnyű lesz, nem ígéri senki, de hogy feledhetetlen élményekben lehet részünk, az egészen biztos!

Gyümölcsöző kapcsolatokat köthetünk, különleges barátokra tehetünk szert, mélyíthetjük a nyelvtudásunkat és az önismeretünket, szélesíthetjük a látókörünket, és nem utolsó sorban olyan munkatapasztalatot szerezhetünk, amit itthon és külföldön egyaránt kamatoztathatunk a jövőben. Egy próbát tehát mindenképp megér, ha kedvet érzünk magunkban az utazáshoz!

1) Tájékozódj a szükséges papírokról!

Mielőtt útra kelnél, mindenképp járj utána, hogy milyen papírokra van szükség ahhoz, hogy hosszabb ideig tartózkodj az adott országban, s hogy mi kell ahhoz, hogy munkát vállalhass. Ha ezt elmulasztod vagy félvállról veszed, nagy bajba kerülhetsz, ezért semmiképp sem érdemes kockáztatni. Hogy biztosra menj, fordulj inkább olyan közvetítő céghez, amely tökéletesen képben van a dokumentumokkal kapcsolatban is, és bármiben a segítségedre lehet, ha elakadnál. Ez hatalmas biztonságérzetet ad még akkor is, ha soha nem kell segítséget kérned az itthon maradottaktól!

2) Térképezd fel az árakat!

Nagyon csábítóan hangzik, hogy külföldön a hazainak sokszor többszörösét lehet megkeresni, nem elhanyagolható szempont azonban, hogy az adott országban mennyibe kerül a mindennapi élet, s hogy milyen kiadásokkal kell számolnod, ha kiköltözöl. Mindenképp érdemes előre kideríteni, hogy milyen árban vannak az albérletek, mennyibe kerül a közlekedés, mennyire drágák az élelmiszerek, s hogy mennyi pénzre van szükség, ha tanfolyamra szeretnél járni vagy szórakozni támad kedved. Mielőtt elvállalnál egy munkát, számold ki előre, hogy nagyjából mennyi pénz marad a zsebedben, s hogy így is megéri-e belevágni a nagy kalandba!

3) Keress munkát és lakhatást!

Ha csak nincsenek tetemesebb tartalékaid, amit felélhetsz, amíg nem találsz megfelelő munkát, csak úgy indulj el itthonról, hogy tudod, hol fogsz dolgozni, s hogy hol laksz majd. A közvetítő cégek sosem hagyják, hogy a semmibe ugorj fejest, mindent elrendeznek, mielőtt útra kelnél, s ha netán nem a tervek szerint alakulnának a dolgok, a segítségedre sietnek. Nekik mindig van legalább egy B-tervük baj esetére, ráadásul problémamegoldásban is jártasak, így semmiképp sem maradsz magadra, ha homokszem kerül a gépezetbe.

4) Tervezz előre!

Fogalmazd meg előre, hogy mi a külföldi munkavállalásod legfőbb célja: a nyelvtanulás, az élménygyűjtés vagy az anyagi biztonság megteremtése? A különböző célok különböző mennyiségű munka- és szabadidőt igényelnek. Ezt mindenképp tartsd szem előtt, mielőtt aláírod a munkaszerződésedet, így később nem érhetnek kellemetlen meglepetések. Jól teszed, ha utánajársz annak is, hogy mennyi szabadság illet majd meg, s hogy melyek a legfőbb munkaszüneti napok az adott országban, így megszervezheted a hazalátogatásodat vagy a családtagjaid/barátaid utazását hozzád!

5) Keress barátokat! 

A közösségi oldalakon ma már rengeteg olyan csoportot találni, amelyben külföldön dolgozó magyarok adnak tanácsokat egymásnak. Érdemes ezekben is olvasgatni, hogy olyanoktól kapj tippeket, akik már tudják, mi áll előtted, s próbálj egy-két olyan embert is keresni, aki közel lesz ahhoz a városhoz, ahol munkát vállalsz majd. Ez nem csak azért jó, mert új barátokra és hasznos ötletekre tehetsz szert, hanem olyan segítőkre is, akikre baj esetén támaszkodhatsz. 

Photo by Arnel Hasanovic on Unsplash