A gyermekfelügyeleten túl – avagy mit nyújt egy szakképzett bébiszitter

Mind a megbízókban, mind a bébiszitterként munkába állókban felmerül az a gyakori kérdés, hogy pontosan mi tartozik a bébiszitterek feladatai közé. Ahogy a többi munkakörnél, ennél is érdemes előre rögzíteni a szerződésben, hogy a jelentkező mit vállal el, s hogy mit várhatnak el tőle a munkaadói. Ezúttal a bébiszitterekre váró feladatok labirintusában segítünk eligazodni. 

Az mindenki számára egyértelmű, hogy a bébiszitter elsődleges tennivalója a gyermekfelügyelet, az azonban már kevésbé terjedt el a köztudatban – pedig rendkívül fontos! – hogy egészségügyi alapismeretekkel is rendelkeznie kell, és a háztartás körüli feladatoktól sem szabad visszariadnia. Ez elsőre talán meglepő, de ha jobban belegondolunk, csak ezekkel az ismeretekkel felvértezve válhat valaki megbízható bébiszitterré!

A gyerekekkel töltött idő nem csak a közös játékról szól:

előfordul, hogy a kicsit be kell pelenkázni, vagy meg kell etetni, de egy kisebb baleset vagy hirtelen jött betegség sem érheti váratlanul a jól képzett bébiszittert. Az is előfordulhat, hogy már eleve beteg kisgyerek felügyeletével bízzák meg a bébiszittert, ilyenkor különösen fontos, hogy megfelelő gyerekgondozási és egészségügyi alapismeretekkel, valamint ezen a téren szerzett tapasztalatokkal rendelkezzen.

5 gyakori tennivaló, ami a bébiszitterekre vár:

  • Gyermekmegőrzés, gyermekfelügyelet
  • Fejlesztő tevékenységek végzése, lecke ellenőrzése és gyakorlás
  • Mesemondás, versolvasás és éneklés
  • A kicsi szállítása a különböző különórákra, edzésekre, valamint hazavitele az iskolából, óvodából
  • Egyéni megállapodás alapján rögzített háztartási teendők (például takarítás, mosogatás, ételkészítés stb.)

A nálunk végzett bébiszitterek felkészülten várják a megbízásokat, hiszen elméleti és gyakorlati ismereteket is szereznek arról, hogyan feleljenek meg a legmagasabb követelményeknek. Amellett, hogy szakmailag kiemelkedő képzésben részesülnek, megtanulják, hogyan legyenek szeretetteljes játszótársai a kisebbeknek – így nem csak a szülők lesznek elégedettek velük, hanem a gyerekek is.

Nem lehet elégszer elmondani, hogy egy szakképzett bébiszitternek nyomába sem érhet a szomszédban lakó aranyos diáklány, aki egy kis zsebpénz reményében elszórakoztatja a gyerekünket! Sajnos semmi meglepő nincs abban, ha a rutintalan gyermekvigyázó – ellentétben a szakképesítéssel rendelkező bébiszitterrel – leülteti a tévé elé a gyereket, hogy ő zavartalanul lóghasson a világhálón. Aki hivatásának tekinti a gyermekfelügyeletet, értékesen tölti az időt a kicsikkel: tényleg odafigyel rájuk, neveli őket és fejleszti a képességeiket. Ugye, innentől kezdve nem kérdés, hogy egy felelősen gondolkodó szülő melyik lehetőséget választják a fentiek közül?

Folyamatosan induló bébiszitter képző tanfolyamainkon magas szintű elméleti és gyakorlati oktatást biztosítunk, a sikeresen vizsgázók pedig több nyelven kiállított bizonyítványt kapnak a képzést követően.

Első a biztonság!

A nálunk végzett bébiszitterek komolyan veszik a munkájukat, és tudják, hogy a szülők legféltettebb kincsüket bízzák rájuk a távollétükben. Éppen ezért munkaidejükben kizárólag a gyerekekre koncentrálnak, nem chat-elnek és nem telefonálgatnak a gyermekfelügyelet során, hiszen tisztában vannak azzal, hogy ha megosztják a figyelmüket, nem tudnák felelősségteljesen végezni a munkájukat. Kezdők számára éppen ezért nem javasolt, hogy a gyermekfelügyelet mellett háztartási teendőket is vállaljanak, mert azok végrehajtása közben nem tudnak maximálisan a gyerekre koncentrálni.