Csípnek minket!

A szabadban töltött vidám perceket igencsak beárnyékolhatják a körülöttünk zsongó szúnyogok, darazsak és méhek, ami viszont ennél is rosszabb, ha meg is csípnek. Jó, ha felkészülünk az ilyen esetekre, a gyerekek ugyanis nem csak a fájdalomtól szenvedhetnek, hanem meg is ijedhetnek.

A hangyák és a szúnyogok csípése nem is olyan vészes, bár ezek sem kellemesek. A darazsak és a méhek fullánkja azonban kimondottan fájdalmas sebet ejthet, nem beszélve arról, hogy akár allergiás reakciót is kiválthat. Általánosságban elmondhatjuk, hogy ha összetalálkozunk a fenti rovarokkal és meg is csípnek bennünket, akkor leginkább fájdalomra, viszketésre és duzzanatra számíthatunk, de akár égő érzés és lüktetés is kialakulhat.

Rovarhívogatók

Talán mondanunk sem kell, hogy az élénk színű ruhák, a vidám mintás takarók és törölközők vonzó látványt nyújtanak a kellemetlenkedőknek, akik még nagyobb valószínűséggel közelítenek felénk, ha édeskés illatú parfümöt viselünk vagy finom ételeket, italokat fogyasztunk a szabad ég alatt. Nagyon fontos, hogy ha méhek, darazsak vagy dongók kezdenek döngicsélni körülöttünk, akkor ne kezdjünk ijedt kapálózásba vagy hessegetésbe, mert az számukra a támadás jele, és védekezésképpen megszúrhatnak. Ha ez megtörténik, égő fájdalom, kipirosodás és duzzanat alakulhat ki, enyhe allergia esetén pedig testszerte jelentkezhet a viszketés és kiütések is megjelenhetnek. Súlyosabb allergiára utal, ha gyulladás is kialakul, ha ezt tapasztaljuk, érdemes orvosi segítséget kérni. Ha ennél is ijesztőbb, sokkos reakciót vált ki a rovarcsípés, ne késlekedjünk: azonnal értesítsük a mentőket!

Elsősegély csípésekre

  • A szúnyogcsípés után jelentkező égő-viszkető érzés elmúlik, ha enyhe almaecetes vízzel (egy pohár hideg vízbe egy kiskanálnyi ecetet keverjünk) áttörölgetjük az érintett részt, de ha nincs kéznél almaecet, akkor bármilyen ecetből készülhet a jótékony keverék.
  • A méhcsípésre gyors segítség a vízben elkevert szódabikarbóna, miközben a darázscsípés okozta kínokat jéghideg vízbe kevert citromlével csillapíthatjuk. A hagymaszeletek is segíthetnek, de a legjobb és legbiztonságosabb, ha mindig tartunk magunknál kimondottan rovarcsípésre való készítményeket!
  • A mentolos gélek és hűsítő kendők bármely rovarcsípés esetén jó szolgálatot tehetnek, az illóolajok közül pedig a citromot és a levendulát érdemes bevetni, mert ezektől meglehetősen irtóznak a szárnyas bajkeverők.