Egész évben allergiaszezon!

A tüsszögésről, az orrfolyásról és a köhögésről a hidegebb hónapok közeledtével mindenkinek a megfázás jut eszébe, már csak azért is, mert a levegőben szálló pollenek mértéke rohamosan visszaesett. Igen ám, de nem csak a pollenekre lehetünk allergiásak! 

Mennyivel egyszerűbb lenne az allergiások élete, ha csak a pollenek okoznának számukra kellemetlenségeket… Erről azonban szó sincs – akinek nincs szerencséje, olyan dolgokra érzékenyebb, amelyek egyáltalán nem szezonálisak, vagyis az év minden hónapjában küzdhet a kellemetlenségekkel. Érdemes erre gondolnunk akkor is, ha úgy tűnik, még ki sem gyógyultunk az egyik náthából, máris nyakunkon a következő – könnyen lehet ugyanis, hogy mégsem megfázás felelős a tünetekért, hanem valamilyen allergia. De mégis mik a legfőbb allergének, a polleneken kívül?

Por

Az egyik leggyakoribb allergén a házipor, ami sokak mindennapjait nehezíti meg a hűvösebb időszakban. Ennek egyik oka az, hogy az őszi-téli hónapokban jóval kevesebb időt töltünk a szabad levegőn, mint nyáron, így az otthoni porral is szorosabb kapcsolatba kerülünk. Sajnos a poratkákról sem szabad megfeledkezni – ezek az apró élősködők könnyen befészkelik magukat például az ágyneműhuzatba, a szőnyegekbe és a függönyökbe, így a négy fal között tartózkodva egyre inkább ingerlik az allergiásokat.

Mindkét esetben hasznos lehet parkettára vagy kőre cserélni a padlószőnyeget, valamint kiselejtezni azokat az apró tárgyakat, amik egyébként csak “porfogónak” vannak az otthonunkban. Jó hír, hogy a poratka kiírtható a magas fokozaton történő vasalással, de a gyakori porszívózás és portörlés is sokat javíthat a helyzeten.

Állatszőr

Nemcsak mi tartózkodunk többet zárt térben a nyári meleg után, hanem a család kedvencei is. Ennek eredményeként az állatszőr nagyobb koncentrációban lesz jelen az otthon levegőjében, és már meg is van a baj! A legdrasztikusabb megoldás ebben az esetben az, ha a kisállatot elküldjük a háztól (például elajándékozzuk), de előtte érdemes megpróbálni a következőket: kerüljük az állattal való közvetlen érintkezést, ha megoldható, ne engedjük be kedvencünket a lakásba és takarítsunk a megszokottnál is gyakrabban és alaposabban!

Penész

A lakások levegőjének magas páratartalma az egyik legjobb, amit a penészgombák kívánhatnak maguknak. Sajnos sokan allergiásak a penészre, ami a fűtési időszakban még gyakoribb vendég a lakásokban. Hogy elkerüljük az ezzel kapcsolatos kellemetlenségeket, próbáljunk minél gyakrabban szellőztetni (a legjobb a nap folyamán többször kevesebb időre), és naponta legalább 30 percet tartózkodjunk a szabad levegőn!

A gyakrabb és alaposabb takarítás ebben az esetben is kulcsfontosságú lehet: a fürdőszobát és a konyhát (vagyis azokat a helyiségeket, amelyek levegője amúgy is nedvesebb a vízhasználat miatt) érdemes fertőtlenítővel kezelésbe venni, és ha van rá mód, gyakran szellőztetni. Hatásos penészűző praktika a mosó- és mosogatógép rendszeres tisztítása valamint “levegőztetése” (azaz az ajtók nyitva hagyása), így nehezebben alakulhat ki a penész.

Nagy gond a kicsiknek

Ha babysitterként azt tapasztaljuk, hogy a ránk bízott kisgyerek allergiás tüneteket mutat, mindenképpen hívjuk fel erre a szülők figyelmét, akik megtehetik a szükséges lépéseket. Nagyon fontos, hogy a gyereket mielőbb lássa orvos, az elhanyagolt allergia ugyanis – a hörgők folyamatosan fennálló gyulladása miatt – akár asztmához is vezethet. Annak, hogy az egész évben jelen lévő allergének miatt a kialakult gyulladás nem enyhül, a légzés láthatja kárát.

Ha a szülők szakemberhez fordulnak a panaszokkal, megkezdődhet az allergia okozta kellemetlenségek kezelése, így minden érintett fellélegezhet. Jó, ha tudod, hogy a levegőben keringő allergének sajnos nemcsak légúti problémákat okozhatnak, hanem akár ekcéma is kialakulhat. Ilyenkor viszkető, kipirosodott bőrterületek figyelhetők meg, leggyakrabban a kézfejen, a mellkason, az arcon és a nyakon. A kellemetlen tüneteket zsírozó krémekkel vagy szteroid-tartalmú kenőcsökkel enyhíthetjük. Allergia esetén jobb, ha nem a házi gyógymódokkal próbálkozunk, hanem orvosi segítséget kérünk.