Ötletek rossz időre: Mit játsszunk a gyerekekkel?

Amikor hideg van, vagy szakad az eső, szobafogságra kényszerülünk és nehéz kitalálni, mivel üssük el az időt, főleg ha már átlapoztuk a kedvenc mesekönyveket, eleget gyurmáztunk és a plüssállatokat is megetettük. Ilyenkor jöhet a fejtörés, hogy mivel tehetjük szórakoztatóvá a négy fal között töltött időt, lehetőleg anélkül, hogy a tévé vagy a tablet elé ültetnénk a gyerekeket. Íme néhány bevált tipp! 

Kincsesláda

Egy fedeles kosárban vagy egy szimpla dobozban gyűjts össze néhány ruhát és kiegészítőt - egy inget apától, egy kendőt anyától, pár sapkát, sálat, napszemüveget, nyakláncot stb. - majd csukott szemmel húzzatok belőle és öltsétek magatokra, ami a kezetek ügyébe került! Ez a játék nem csak vicces a kicsiknek, hanem még abban is segíthet, hogy ügyesedjenek az önálló öltözésben-vetkőzésben. Nézzétek meg magatokat a tükörben, vagy ami még ennél is jobb: örökítsétek meg egy fotón a maskarátokat! Fokozhatod a gyerekek örömét, ha cicaorrot, szépségpöttyöt vagy épp bajuszt is rajzolsz az arcukra. Meg persze a tiedre is!

Csöbörből vödörbe

Helyezz el a konyhaasztalon néhány tálkát vagy csészét, és önts ezekbe száraz tésztát, babot, lencsét, rizst, lisztet stb. Mindegyik tálka elé tegyél egy tányért, és kérd meg a gyereket, hogy kézzel vagy egy kiskanállal töltse meg az üres tálakat. Mivel az alapanyagok nem keverednek össze (jó esetben), ha végzett, megkeverhetitek a tálak sorrendjét, és kezdődhet elölről a móka! A nagyobbacskák akár a számolás megtanulásához is hasznát vehetik ennek a játéknak, ha megszámoljátok például, hogy hány darab bab került a tányérkába!

Spagettisün

Ha a kicsik rákapnak erre a játékra, egészen hosszan elbíbelődhetnek vele - ha netán mégsem, búslakodásra semmi ok, egy kis időre biztosan le tudod vele kötni a legmozgékonyabb csemetéket is! Nincs is szükség bonyolult hozzávalókra, csak egy tésztaszűrőre és egy csomag spagettire. Fordítsd fejjel lefelé a tésztaszűrőt és helyezd el az asztalon (vagy a földön, ha ott kényelmesebben elfértek). A spagettiket dugdossátok bele a tésztaszűrőn található lukakba, így szép lassan el is készül a spagettisünitek!

Memóriatréning

Válogassatok össze a gyerekkel néhány tárgyat a lakás különböző pontjairól (például egy fogkefét, egy macit, egy kanalat és egy kulcsot), majd tegyétek azokat sorba az asztalon. Kezdetben 3-4 darab is megteszi, főleg akkor, ha még kicsi a játszótársad. Próbálja meg megjegyezni, miket pakoltatok az asztala, majd egy pillanatra forduljon el! Vegyél el egyet az asztalra tett tárgyak közül, a gyerek forduljon vissza, és próbálja meg kitalálni, hogy mi hiányzik! Hidd el, nem is olyan egyszerű ez a játék, mint elsőre gondolnád! A jó hangulat kedvéért szállj be te is, hagyd, hogy a kicsi rejtsen el egyet a kiválasztott dolgok közül!

Hova lett?

A bújócska egy különleges változata ez: most nem nektek kell elbújnotok, hanem egy általatok kiszemelt játéknak - egy babának, egy kisautónak, egy plüssmacinak stb. A kicsi takarja el a szemét, te pedig rejtsd el a szobában a kiválasztott játékot. Először ne bonyolítsd túl a dolgot, ültesd egy polcra, a székre vagy az ablakpárkányra - a gyerek pedig próbálja megkeresni. Ha nem akad meg rajta a szeme, tegyen fel neked kérdéseket, hogy közelebb kerüljön a megoldáshoz: "Magasan bújt el a maci?", "Az asztalhoz közel bújt el a maci?" és ehhez hasonlók, mi ki nem találja, hova tetted!

Photo by Hannah Rodrigo on Unsplash