Okos kérdés: tabletezzen-e a gyerek?

Még ma is - mikor a legtöbb embernek már a "kezéhez nőtt" a telefonja - sokan vannak azok, akik szerint ördögtől való találmány a tablet, a világháló és az okostelefon, mások viszont majd' kicsattannak a büszkeségtől, mert az óvodás korú gyerekük előbb megtanultak a neten szörfözni, mint cipőt kötni. Akár tetszik, akár nem, a most felnövekvő gyerekek számára teljesen természetes használati tárggyá váltak a legújabb technikai eszközök, ezért is illetik őket a "digitális generáció" elnevezéssel. 

Nem véletlen, hogy a kisebb játékboltokban is találhatunk totyogóknak kifejlesztett tabletet, de piacra dobtak már ,,lebutított okostelefont” is, kimondottan a kisebbeknek. Nem árt tudni, hogy ezek beszerzése legtöbbször csak pénzkidobás, egyrészt azért, mert a rájuk fordított összeget sokkal hasznosabb fejlesztőjátékokra vagy könyvekre is költhettük volna, másrészt azért, mert már a két évesek is tudják, hogy mindez csak szemfényvesztés, és a felnőttek telefonjától vagy táblagépétől kaphatják meg azt az élményt, amire valójában vágynak. De vajon jó ötlet a kezükbe adni ezeket a kütyüket?

Nem árt az óvatosság!

Nem titok, hogy a különféle okos-eszközök akár függővé is tehetik a felhasználókat, nem számít, hogy gyerekek vagy felnőttek nyomkodják azokat lelkesen. Megfigyelték, hogy azoknál, akik hosszabb ideig naponta legalább 2 órát töltenek a telefonok, a számítógépek, a tabletek vagy videó-játékok bűvöletében, kedvezőtlen változások történhetnek az agyban: olyan területek aktiválódnak, amelyek az alkoholfüggők és a kokainfogyasztók esetében is működésbe lépnek. Többek között ezzel magyarázható, hogy már-már elvonási tünetek alakulnak ki, ha a rendszeres ,,kütyühasználók” nem kapják meg a napi adagjukat.

Ráadásul a gyerekkorban túlzásba vitt okoseszköz-használat akadályozhatja az agy egészséges fejlődését, és gátolhatja fontos képességek kibontakozását. Különösen igaz ez azokra a kicsikre, akiknél a szülők fegyelmezéshez használják a tabletet vagy a telefont, s azért adják azokat az apró kezekbe, hogy elkerüljék a hisztit. Igaz, hogy így meg lehet úszni jó pár kínos helyzetet, hosszú távon azonban cseppet sem kifizetődő a gyerek kezébe nyomni a mobiltelefont csak azért, hogy ne okozzon kínos pillanatokat a felnőtteknek a játszótéren vagy a boltban.

A sokat mobilozó és tabletező gyerekek körében nem ritka a koncentrációs- és viselkedészavar, az ingerlékenység, a depresszió és az alvászavar. Ez utóbbiak leginkább azokat veszélyeztetik, akik azelőtt is ,,kütyüznek”, mielőtt elszundikálnak – a legjobb az lenne, ha ezek az eszközök legalább éjszakára kikerülnének a gyerekszobából!

Tudtad?

A szakértők szerint az egyre gyakoribb gyerekkori elhízásban is fontos szerepet játszik az okoseszközök használata, ami nem csak esztétikai probléma. A mozgásszegény életmód és a súlytöbblet növeli a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, valamint az emelkedett vérnyomás kialakulásának kockázatát, ami korábban – néhány kivételtől eltekintve – a felnőttek betegségének számított.

Mennyiség kontra minőség

Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy a hétköznapokból teljesen kizárjuk a mobiltelefont, a tabletet vagy a számítógépet, néhány óvintézkedést betartva azonban csökkenthetjük a ránk és a gyerekekre leselkedő veszélyeket. Itt is igaz, hogy a tiltással csak még vonzóbbá és érdekesebbé tesszük a különféle digitális eszközöket, ezért szerencsésebb arra törekedni, hogy megtaláljuk az arany középutat.

A gyerekek, mint annyi mindenben, az okos-eszközök használatában is a szüleiket másolják, vagyis azokban a családokban, ahol a felnőttek össze vannak nőve a telefonjukkal vagy a táblagépükkel, magától értetődő, hogy a gyerek is érdeklődni fog a technikai újdonságok iránt. Ilyenkor nem az a megoldás, hogy eldugjuk előle az érdeklődés tárgyát, és nem is az, hogy mi, felnőttek csak titokban használjuk a kütyüket – a legjobb, ha kizárólag szülői felügyelet mellett ismerkedhetnek meg azokkal, és következetesek maradunk bizonyos szabályok betartásával.

Ha okosan vezetjük be őket a digitális világba, még előnyük is származhat belőle, az azonban, hogy mi nyomjuk a kezükbe a telefont vagy a tabletet és hagyjuk, hogy önfeledten navigáljanak az alkalmazások között, rendkívül veszélyes. Érdemes átgondolni: mi a szerencsésebb, ha a gyerek a mi jelenlétünkben kisebb korában ismerkedik meg a kütyükkel, vagy csak évekkel később, amolyan tiltott gyümölcsként egy osztálytársa jóvoltából nyílik meg előtte az internet világa?

Photo by Patricia Prudente on Unsplash