6 ok, amiért érdemes az online tanfolyamokat választani

Van, aki folyamatosan szeretné bővíteni az ismereteit, ám azt felnőttként már nem is olyan könnyű kivitelezni, hiszen munka és család mellett nehéz még egy kurzust is beilleszteni a tennivalók sorába. Másokat a munkahelyük ösztönöz arra, hogy szélesítsék a látókörüket, de szép számmal akadnak olyanok is, akiket az élet kényszerít arra, hogy új szakmát tanuljanak. 

Akármelyik cipőben jársz, az online tanfolyamoknak mindenképp érdemes egy esélyt adnod, ugyanis számos előnye ismert ennek a korszerű tanulási formának, ami a köztudatban elterjedtekkel ellentétben cseppet sem "értéktelenebb" annál a tudásnál, amit egy iskola osztálytermében szereznek meg a hallgatók.

1) Rugalmas időbeosztás

Talán ez az első az előnyök között, ami mindenkinek beugrik, ha szóba kerül az e-learning. Nyilván nem véletlenül, hiszen ez az egyik legnagyszerűbb benne! Vannak, akik korán reggel tudnak jobban koncentrálni és a reggeli időszakban fog jobban az agyuk, mások viszont inkább az esti órákban bizonyulnak produktívabbnak. Amikor egy hagyományos iskolába iratkozol be, senki nem kérdezi meg, hogy te melyik csoportba tartozol, hiszen úgyis mindegy: neked kell alkalmazkodnod az iskola által felépített tanrendhez, egy online képzés során azonban te döntöd el, hogy mikor foglalkozol a tananyaggal. Különösen nagy előny ez azoknak, akik kisgyerek mellett adják a fejüket tanulásra, vagy olyan munka mellett vágnak bele egy online kurzusba, ami mellett nem igazán tudnak előre tervezni.

2) Aktívabb kommunikáció

Gyakori tévhit az online tanfolyamokkal kapcsolatban, hogy az rendkívül személytelen. Az igaz, hogy a tanulás során nem vagy "összezárva" a csoporttársaiddal, s hogy nem áll előtted egy hús-vér tanár, ez azonban nem jelenti azt, hogy magadra lennél hagyva, sőt! Friss kutatások igazolták, hogy az online tanfolyamokon tanulók bátrabban lépnek kapcsolatba konzulensükkel, mentorukkal és ha mód van rá, akkor tanulótársaikkal. Különösen igaz ez azokra a félénkebb típusokra, akik élő szóban nehezebben nyitnak mások felé.

3) Az otthon melege

Egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy az online tanfolyamok anyagát akár pizsamában, mamusszal a lábadon is elsajátíthatod. Mivel teljes mértékben a saját ütemedben haladsz, beindíthatsz közben egy programot a mosógépen (és ha véget ért, ki is teregethetsz) vagy összedobhatod az ebédet és szünetet is akkor tartasz, amikor leginkább szükségét érzed. Több vizsgálat is rávilágított arra, hogy otthonos környezetben sokkal hatékonyabban tudjuk elsajátítani az új információkat.

4) Több marad a zsebedben

Azzal, hogy ki sem kell mozdulnod otthonról, nem csak időt, hanem pénzt is spórolhatsz, hiszen nem kell a zsebedbe nyúlni az útiköltség miatt. Egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy ezzel - ha csak kis mértékben is - véded a környezetünket is!

5) Határtalan lehetőségek

Ha hagyományos kurzus keretében szeretnéd elsajátítani azt, ami érdekel vagy ami szükségessé vált a munkádhoz, egyáltalán nem biztos, hogy karnyújtásnyira megtalálod - sőt, sokkal nagyobb az esély arra, hogy nagyobb távolságot kell megtenned azért, hogy elvégezhesd az adott tanfolyamot. Ma már az online képzések palettája is határtalanul színes, ennek köszönhetően otthon is megtanulhatsz mindent, amit szeretnél.

6) Személyre szabottan

Az online tanfolyamokban az is rendkívül pozitív, hogy a saját tempódban haladhatsz. Azoknál a részeknél, amelyek megértéséhez több időre van szükséged, hosszabban időzhetsz, míg azokon, amelyeket pikk-pakk elsajátítasz, gyorsan átugorhatsz - nem kell megvárnod az osztálytársakat, és nem kell magadat kellemetlenül érezned, hogy te hátráltatsz másokat a haladásban. 

Photo by rawpixel on Unsplash