Idős-gondozás

Az állam egyre jobban kivonul az idősek gondozásának feladatából. Egyre nehezebb gondozásra szoruló szüleink számára idős-otthont találni. A férőhely kevés, a havi díjak irtózatosan magasak, ráadásul vannak olyan helyek, ahol egyösszegű befizetéssel kell megváltanunk a bentlakást. Ez akár több millió forintot is jelenthet, vagy a szülők lakásának leadását. 

A törvényi szabályozás is megváltozott, a szülőtartást már kötelezettséggé vált. Természetes, hogy mindannyian szeretnénk támogatni idős édesanyánkat és édesapánkat, azonban erre sokaknak korlátozott lehetőségei vannak. Nem is mindig az anyagiak, sok esetben az időhiány az, ami miatt nem tudják megoldani a gyerekek az idősek gondozását. Arról már nem is szólva, hogy tapasztalatuk sincs abban, hogyan kell esetleg egy magatehetetlen embert megemelni, pelenkázni, lefürdetni.

Sokan kerülnek hirtelen válsághelyzetbe, amikor idős családtagjuk kórházi ápolás után magát ellátni képtelenné válik, és egyszer csak nekik kellene megoldani az etetést, fürdetést, napi rutint. Ekkor elkezdődik a kapkodás, hol találhatnak gondozót, aki ellátja az idős embert, míg ők munkájukat végzik. Az önkormányzatok által biztosított napi egy alkalommal történő idős-látogatás nem mindenki számára megfelelő, hiszen van, akit pelenkázni kell, nem tudja az ágyat sem elhagyni. Az ő ellátásukra az idős-otthon, a bentlakásos, vagy a napi több órán át tartó idősgondozói felügyelet lehet a megoldás.

Szakképzett idősgondozókra külföldön már így is hatalmas a kereslet.

Mivel más országok egészségügyi és szociális rendszere nagyban különbözik a hazaitól, ott már korábban felismerték az idősgondozói szakma létjogosultságát. Vannak olyan családok, ahol bentlakásos ellátásra van igény, mivel az idős szülő már nem tudja magát ellátni, mozgásképtelen. Kórházban már nem tudják elhelyezni, mivel akut problémája nincs, a meglévő krónikus rendellenességeket pedig otthoni környezetben elláthatóak. 

Házvezetés-idősgondozás tanfolyamunk keretein belül, most bárki számára lehetőség nyílik egy új szakma megszerzése, melyre hazánkban is egyre nagyobb igény van. Akár online is elsajátíthatóak a tudásanyagok, a gyakorlati képzést is megszervezzük tanulóink számára.

A tananyag tartalmazza az idős-gondozáshoz szükséges egészségügyi ismereteket, a háztartás vezetéséhez szükséges tudásanyagot. Részletesen taglalja az egyes krónikus betegségekhez kapcsolódó étkezési szabályokat. Azok számára, akik sikeres záróvizsgát tesznek segítséget nyújtunk belföldi és külföldi elhelyezkedéshez egyaránt.

Akár azonnal jelentkezhetsz a tanfolyamra, hiszen egyéni időbeosztással, kényelmesen otthon tanulhatod meg az alapokat.