A higiéniáról

A kisgyerekeknek fogalmuk sincs arról, milyen sok kórokozóval találkozhatnak a padlón kúszva, ahogy arról sem, hogy milyen fontos a rendszeres kézmosás, főleg étkezés előtt. Bébiszitterként a higiéniára is fokozott figyelmet kell fordítani, hiszen ezzel is vigyázunk a gyerekek egészségére. 

Amikor ránk bíznak egy gyereket, tulajdonképpen a második anyukájukká válunk, ezért a mi feladatunk az, hogy gondoskodjunk az őket körülvevő tisztaságról és a személyi higiéniáról.

A legkisebbek, akik még csak kúsznak-másznak, gondtalanul indulnak neki a világ felfedezésének, mit sem törődve a rájuk leselkedő veszélyekkel. Ha nem tartjuk tisztán a padlót és a bútorokat, könnyen összeszedhetnek valamilyen fertőzést, aminek csak növeli az esélyét az a tény, hogy előszeretettel vesznek a szájukba mindent, ami az apró kezük ügyébe kerül. A gondos bébiszitternek tehát résen kell lennie egyrészt azért, nehogy lenyeljenek valamit, másrészt azért, hogy amennyire lehet, tisztán tartsa a gyermek birodalmát. 

Annak, hogy tartalmasan töltsük az időnket a ránk bízott gyerekekkel, része a közös tanulás is – amire nem csak az iskolások mellett kell gondolnunk, hanem már a legkisebbek esetében is, hiszen ők a környezetükben élőket utánozzák, ezért is fontos, hogy jó példával járjunk elől. Ha azt látják, hogy igényesek vagyunk magunkra és a környezetünkre, rövid időn belül ők is nyitottá válnak a rendszeretetre. Ezzel nagyban megkönnyítjük a szülők dolgát, és persze nekünk is könnyebb lesz együttműködni a gyerekekkel. 

A kicsiknek nyilván hiába magyarázzuk, hogy a baktériumoktól és vírusoktól megbetegedhetnek, játékos formában azonban könnyen kedvet ébreszthetünk bennük a rendszeres kézmosásra. Különösen fontos, hogy megtanulják, hogy a mosdó használatát követően és étkezés előtt elengedhetetlen az alapos kézmosás. Nekünk sem szabad soha megfeledkezni arról, hogy szappannal kezet mossunk azelőtt, hogy először hozzáérnénk a gondjainkra bízott gyerekhez.

Elméletben mindannyian tudjuk, hogy ennek így kellene lennie, a gyakorlatban mégsem mindenki figyel oda erre. Márpedig egy olyan felelősségteljes munkakörben, mint amilyen egy bébiszitteré, ez kulcsfontosságú! Aki ezt elmulasztja, komoly veszélyeknek teszi ki a gyerekeket, és persze saját magát is. 

Tippek a maximális higiéniáért:

  • Nem tanácsos hosszú, hegyes (mű)körmöt viselni bébiszitterként, hiszen gyakran kell fizikai kontaktusba kerülnöd a gyerekkel – például megtörölni az arcát, megfogni a kezét, felemelni stb.
  • Kerüld az ékszerek használatát, hiszen azok is veszélyesek lehetnek mind a gyerekekre, mind rád nézve – gondolj csak bele, milyen kellemetlen, ha a kicsi erőteljesen megrántja a fülbevalódat!
  • A ruházatodat is úgy válaszd meg, hogy az ne akadályozzon a játékban és a szabad mozgásban. A legjobb a kényelmes, sportos ruházat, így a munkaadó házaspár előtt sem kerülhetsz félreérthető helyzetbe.

Ilyen, és ehhez hasonló nélkülözhetetlen ismereteket sajátíthattok el rendszeresen induló bébiszitter képzéseinken!