Ünnepi készülődés gyerekekkel

A gyerekek könnyen lázba jönnek a karácsonyi készülődéstől, így biztos kitörő örömmel fogadják azokat az ötleteidet, amivel még emlékezetesebbé teheted a karácsony előtti időszakot! Fáradozásaidat biztos értékelni fogják a szülők is, főleg akkor, ha nekik nem jut elég idejük arra, hogy az ünnepre hangolódjanak a kicsikkel. 

1) Öltöztessétek ünneplőbe a lakást!

A nagyobbacskák lelkesen csatlakoznak hozzád, ha néhány kiegészítővel ünnepi hangulatot próbálsz teremteni. Persze ez ügyben érdemes előre egyeztetni a szülőkkel, és csak akkor lendüljetek akcióba, ha áldásukat adták a dekorálásra. A legjobb – és a leginkább költséghatékony – az, ha közösen készítitek el az ajtódíszt, kivágtok és ragasztotok néhány karácsonyfadíszt, vagy együtt raktok össze egy adventi koszorút (szigorúan LED-es gyertyákkal, amik nem tűzveszélyesek). A kicsik kezébe csak nekik való eszközöket adj, például pici, lekerekített végű ollót, és soha ne hagyd őket felügyelet nélkül a ragasztópisztoly használata közben!

2) Süssetek együtt!

Mivel a gyerekek a legegyszerűbb édességeket is nagyra értékelik, akkor is munkához láthattok, ha nem vagy tapasztalt konyhatündér. Ami nagyon fontos, hogy a biztonságra ilyenkor a megszokottnál is nagyobb figyelmet kell fordítanod: soha ne engedd a gyerekeket a forró sütő közelébe, és arra is vigyázz, nehogy elvágják a kezüket a segédkezés során! Ha nem szeretnél kockáztatni, keressetek inkább olyan receptet, amihez nem kell bekapcsolni a sütőt! Az is jó megoldás, ha otthon, egyedül megsütöd a kekszeket vagy mézeskalácsokat, aztán együtt feldíszítitek őket.

3) Vásárra fel!

Bizonyára Te is rájöttél már, hogy az ünnepi forgatagban nem csak akkor érezheti jól magát az ember, ha mindent megvesz, amin csak megakad a szeme! A zene, a fények, a semmihez sem fogható illatok mindenkit ünnepi hangulatba hoznak, a kicsik pedig odáig lesznek, ha kinézel egy kimondottan nekik szóló gyerekprogramot! Igyatok meg együtt egy forró csokit és élvezzétek a ráhangolódás pillanatait!

4) Irány a természet!

Azért, mert télen hideg van, még nem kell hónapokra bezárkózni a négy fal közé! Ha szerencsénk van, és egy kis havazással is kedveskedik nekünk az időjárás, akkor – a megfelelő öltözetben – igazán jól szórakozhatunk a gyerekekkel a szabadban! Építsetek hóembert, sétáljatok egy nagyot a havas tájakon, szánkózzatok vagy fedezzétek fel együtt a korcsolyázás örömét!

5) Lepjétek meg a Mikulást!

Azok a gyerekek, akik még hisznek a Télapóban, nagyon édes gondolatokat oszthatnak meg a nagy-szakállúval. Ha még nem tudnak írni, beszéljétek meg, hogy papírra veted a mondandójukat, csak osszák meg veled, hogy mit üzennének a Mikulásnak (vagy a Jézuskának). Az így született levél egyrészt kedves meglepetés lehet a szülőknek, másrészt ötleteket adhat arra az esetre, ha a felnőttek nem tudnák, mire is vágyik a csemetéjük.

+1) Készítsetek ajándékokat!

Szuper időtöltés az is, ha saját kezűleg készítetek ajándékokat a gondjaidra bízott gyerekkel! A szülőknek és a többi családtagnak is biztos megdobban a szíve, ha só-liszt gyurmából készült és kifestett figurákkal vagy kézlenyomattal lepitek meg őket, de emlékezetes ajándék lehet egy aranyos gyerekrajz vagy közösen készített képkeret (ragasztgathattok rá kavicsokat, kagylókat, gyöngyöket vagy papírt is).