A tökéletes házvezető

Bár első ránézésre úgy tűnik, hogy csak ,,háttérmunkákat” végez egy család számára a házvezető, mégis igaz, hogy nélküle sokkal nehezebben telnének a mindennapok. Igazi kincset ér a magas szinten képzett és jó természettel megáldott házvezető, aki nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek életét is gördülékenyebbé teszi. 

Aki arra vállalkozik, hogy egy család házvezetője lesz, nem csak rendkívül fontos szerepet lát el, hanem bizalmi állást tölt be, hiszen az együtt töltött idő alatt belelát a család életébe és részévé is válik annak. A házvezető nem csak arról gondoskodik, hogy a lakásban tisztaság és rend honoljon, hanem egyéb fontos teendőket is ellát.

Kezében az irányítás

Való igaz, hogy nem sokan engedhetik meg maguknak napjainkban, hogy saját házvezetőt szerződtessenek, a felsőbb körökben azonban szinte magával értetődő, hogy egy ilyen alkalmazott tegye egyszerűbbé a család életét. Ahogy a munkakör neve is mutatja, valóban vezetői állásról van szó, hiszen a házvezető igen fontos feladatok menedzselését tartja kézben, tökéletes kivitelezésre törekedve. Tulajdonképpen átveszi az irányítást a ház asszonyától, akinek a házvezető munkába állását követően nem lesz gondja a háztartással és a családi élet szervezésével kapcsolatos feladatokra. Amellett, hogy a házvezető otthonossá teszi a család életterét, betekintést nyer a pénzügyekbe és kezeli is a családi kasszát. Ő intézi a megbízók ügyes-bajos dolgait, miközben – ha van ilyen – felügyeli a család többi alkalmazottjának a munkáját.

Csak hogy néhányat említsünk a házvezetők teendői közül: takarítás, bevásárlás, ételkészítés, a gyerekek iskolába kísérése majd gyermekfelügyelet, valamint a számlák befizetése. Ennek fényében talán mondanunk sem kell, hogy a megfelelő képzés mellett milyen sokat nyom a latban az elégedett megbízók ajánlása – ezért van az, hogy a jól teljesítő házvezetők híre gyorsan terjed bizonyos körökben, a kiváló szolgáltatást nyújtó munkaerőért pedig szinte versengenek a tehetősebb családok.

Kell a papír!

Nagyon lényeges, hogy a házvezető-jelölteknek nem csak a szakszerű képzést igazoló papírokkal és az esetleges ajánlásokkal kell rendelkezniük, hanem a munkába állás előtt mindig szerződést kell kötniük a családokkal. Ebben egyértelműen rögzíteni kell, hogy a házvezető együtt lakik-e a megbízóival, hogy pontosan milyen feladatok ellátására kérik fel, hogy milyen időbeosztásban kell dolgoznia, hogy mennyi szabadság illeti meg, valamint külön pontban ki kell térni a javadalmazásra is.

S ha még hiányzik a megfelelő végzettség: Házvezető – Idősgondozó tanfolyam