Anikó Németország

koszegi-aniko-bad-homburg

Anikó Németországi au pair programja. Leveléből megtudhatod milyen volt a kapcsolata a gyerekekkel, mennyi idő alatt tanult meg németül .... 

 1. Mesélj kérlek egy kicsit magadról: hogy hívnak és hány évesen vágtál bele az au pairkedésbe? Miért döntöttél úgy, hogy au pair leszel? 

Sziasztok! Kőszegi Anikó vagyok, 24 évesen indultam el Németországba, hogy nyelvet tanuljak. Itthon is jártam nyelviskolába, de nem volt olyan hatékony, ezért döntöttem a közvetlen nyelvtanulás mellett.

2. Mennyi ideig tartott, amíg családot találtál? 

Nagyon gyorsan sikerült ideális családot találni, a papírjaim leadása után 3 héttel már egymásra találtunk, és rá 5 napra úton is voltam hozzájuk.

3. Hogyan zajlott le a telefonbeszélgetés a családdal? 

Kb. 10 percet beszélgettem az anyukával. Mondta, hogy nagy a ház, és sok a lépcső. Mesélt arról, hogy vannak háziállatok is. Megkérdezte, hogy mikor szeretnék utazni és mennyi idő alatt érek oda hozzájuk, majd egyeztettük az utazást. Bevallom őszintén, hogy nem értettem túl sok mindent, csak a lényeg jött át: mikor, hova, mi vár rám?

4. Milyen volt a nyelvtudásod, amikor kiutaztál? Mennyi ideig tartott, amíg belerázódtál az új nyelv használatába? 

Volt egy középfokú nyelvvizsgám, amit még érettségi előtt szereztem. A nyelvtant teljesen, a szavak többségét is újra kellett tanulnom. 3 hónap elég volt, hogy mindent megértsek, amit mondtak. A többi időt a nyelvtan begyakorolására és a helyes használatra fordítottam. Én célul tűztem ki a napi szótanulást, talán ennek is köszönhetem, hogy gyorsan el tudtam a kifejezéseket is sajátítani. 

5. Milyen volt az első találkozás a családdal? Hogy ment az összeszokás? 

Apuka kijött értem a frankfurti vasútállomásra. Mivel kaptak képeket rólam, rögtön meg is talált, a megbeszélt vágány előtt. Hazavitt, és megreggeliztünk. A gyerekek az első héten még barátkoztak az új helyzettel, de viszonylag hamar megbíztak bennem, így nem volt gondom egyáltalán. Ami nehézség volt, hogy a szülők otthon voltak, és én úgy vigyáztam a kicsikre. Szerintem ez mindenki munkáját megnehezíti, ha folyamatos felügyelet alatt játszik a gyerekekkel. 

6. Hány éves gyerekekre vigyáztál? Írj róluk néhány sort!

Olivia 6 éves volt, Amilia 3 éves. Nagyon aranyosak voltak, ha le tudtam őket foglalni. Olivia mindig féltékeny volt Amiliára, amit a szülők nem tudta kezelni. Amíg ott voltam, néha jobb volt a helyzet, próbáltam ezt a dolgot megoldani, de a szülők mintha ellenem dolgoztak volna. Mindig a nagyot büntették, ha fel akarta hívni a figyelmet magára. Én javaslom nektek, hogy olvassátok el a Babysitter könyvet, mert abban nagyon jól le van írva, hogyan lehet kezelni az ilyen problémákat, ha a szülők hagyják.

7. Hogyan telt egy munkanapod? 

Munkanapok… Nálunk egyedi eset volt. Hétközben: reggelit készítettem, majd 8 körül megreggeliztünk, aztán elmentünk az oviba. Hazamentem vagy nyelvsuliba, majd 4 és 5 óra között elhoztam a gyerekeket. Igyekeztem mindig csak 6 felé hazaérni velük, sétáltunk, gesztenyét és falevelet gyűjtöttünk, játszótereztünk, stb., majd 6-kor volt a vacsora. Általában 7 körül végeztünk, előkészítettem a gyerekeket az alváshoz: másnapi ruha kiválasztása, fogmosás és pizsi. Olyan 9 felé feküdtek le. A hétvége húzós volt, mert akkor egész nap én szórakoztattam a kicsiket. Játszótér, meseolvasás és társasjátékok voltak engedélyezve.

8. Hogyan telt a szabadnapod? 

Szabadnapjaimon a közeli városba mentem az ott megismert barátaimmal, vagy programot csináltam egyedül, csak úgy (szívesen mentem sétálni a közeli erdőbe, vagy kirándulni a gyógyfürdőhöz). Vásárolni mentem, kávéztam a barátnőimmel, motorozni vitt az egyik ott megismert haverom, vagy elmentem edzeni.

9.  Hogyan osztottad be a zsebpénzed? 

A zsebpénz nekem épp elég volt a kozmetikumokra, amiket használtam, pár ruhadarabra, az ajándékokra, amiket a szüleimnek ill. a testvéreimnek vettem és a programjaim fedezetére.

10. Hogyan lettek kint barátaid? 

Én mindenhol tudok ismerkedni, de ez óvodában a kicsik szüleivel, játszóteres szülőkkel, a nyelvsulis csoporttársakkal, a kávézóban és szinte mindenhol lehet. Volt, aki a Facebook-on jelölt be, és úgy lettünk nagyon jóban.

11. Mit szeretsz az au pairkedésben?

Nekem a legnagyobb élmény egy teljesen más kultúra megismerése és egy nehéz nyelv elsajátítása volt.

12. Mit nem szeretsz az au pairkedésben?

Nekem az anyuka volt nehéz eset. Mindig talált valamit, ami nem tetszett neki. Nem azért, mert nem szeretett, hanem azért, mert nem Ő voltam, és nem tudtam mindent rögtön úgy csinálni, mint ahogy ő megszokta.

13. Írj egy konkrét példát arra, amikor probléma adódott a családdal vagy a háztartással, és írd le, hogy hogyan oldottad meg!

Minden kezdet nehéz, az elején többször rám szóltak, hogy ők nem így szokták csinálni. A kutyát mindig nekem kellett kivinni pisilni. De ő egy nagy kutyus volt, igénye lett volna a sétára. Ők nem foglalkoztak vele, ezért rám maradt, mert én nagyon sajnáltam. Nem tudtam megoldani, mert amikor mondtam, akkor azt mondták, hogy hagyjam ugatni. Ezért a szabad időmben vittem el futni napi 1-2 órát.

Iszonyatos káosz volt a lakásban, nem egy tipikus német család! :) Anyuka nem talált soha semmit, néha csak annyit hallottam, hogy biztosan én tettem el a dolgait, azért nem találja. De mivel nem nekem mondta, ugye nem tudtam megbeszélni vele.

14. Volt honvágyad? Mit hiányoltál a leginkább az otthonodból? 

Néha éreztem a honvágyat, de nem volt jellemző. A függetlenségemet hiányoltam, és azt, hogy én oszthassam be az időmet.

15. Mik voltak a legnagyobb különbségek az itthoni élettel szemben? 

Például az étkezés. Én többször eszek keveset, ők néha, de akkor nagyon sokat. Be volt osztva minden időm, itthon én osztom be, mikor csinálom a házimunkát, munkát stb. Nem olyan közvetlenek, mégis elvárják a kedvességet. A gyerekek kicsit neveletlenebbek, de jobb szívűek mint itthon.

16. Milyen tapasztalataid voltak a nyelviskolával kapcsolatban (ha jártál)? 

A tanár nem volt egy tündér, de a csoporttársakkal feldobtuk a szünet nélküli 4 órát. 

17. Mit tanácsolsz a leendő au paireknek?

Mindenkinek azt tanácsolom, hogy kezdjen el mielőbb barátkozni a helyiekkel. Napi szinten tanuljon szavakat. Ne keresse a magyarok társaságát, és ne is beszéljen magyarul. Én csak cseteltem, és sms-eztem és ez így jó is volt. Higgyétek el, úgy lehet eredményesen nyelvet tanulni, ha az ember arra koncentrál. :)

+1. Miben segített Neked a Babaklub.com? Ha ajánlanád, miért ajánlanád másoknak? 

Húúúúúúúúúúúúúúúúú, jaj, mit emeljek ki??? Zsófi nagyon kedves, megbízható és segítőkész. Mindent elintéztek helyettem, gyorsan kijutottam. Csak ajánlani tudom! Sok sikert mindenkinek!

UI. ha valakinek bíztatás kell, akkor írjon nyugodtan!!! :)